Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Hakkâri Çukurca’da mayın patlaması sonucu altı arkadaşıyla birlikte hayatını kaybeden Piyade Er Deniz Demirci’nin anne ve babasının manevi tazminat talebini reddetti. Mahkeme, çocuklarının şehit olmasından sonra anne babaya yapılan ödemelere dikkat çekerek, ‘maddi zararların fazlasıyla karşılandığını’ savundu. Demirci’nin kardeşlerinin manevi tazminat talebiyse yerinde bulundu. 

28 Mayıs 2009’da Çukurca’da mayın patlaması sonucu yedi asker şehit olmuştu. Mayının askerlerce döşendiği yönünde bazı telefon konuşmaları internete düşünce de Tugay Komutanı Zeki Es ile Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın da aralarında bulunduğu altı asker hakkında dava açılmıştı. Bu dava sürerken, şehit askerlerden Deniz Demirci’nin ailesi mayınların asker tarafından döşendiğini belirterek, manevi tazminat istemiyle Milli Savunma Bakanlığı’na başvurdu. 

Anne- baba 35 bin, üç kardeş de toplam 75 bin TL istedi. Bakanlık aileye yanıt vermeyince, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) tazminat davası açıldı. AYİM 2. Dairesi, kararını 1 Haziran 2011’de verdi. Kararda, patlamayla ilgili askeri mahkemedeki davanın bitmediği belirtilerek, “İdareye atfı kabul bir hizmet kusurunun varlığından söz edilmesi mümkün görülmektedir” denildi. Mahkeme, MSB’nin anne ve babaya nakdi tazminat ödediği, aylık maaş bağlandığı, bunun da maddi zararları fazlasıyla karşıladığı belirtilerek, manevi tazminat talebinin reddine karar verdi. Üç kardeşin talebiyse yerinde bulundu ve her birine 5’er bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Mehmetçik Vakfı ve sigorta ödemeleri hariç Milli Savunma Bakanlığı Nakdi Tazminat Komisyonu tarafından aileye toplam 53 bin 124 TL ödendiği belirtildi. 

Ailenin onuru kırıldı 
Demirci ailesinin avukatı İsmail Kılıç, bu kararın ailenin onur ve gururunu kırdığını belirterek, şunları söyledi: “Bu karar hukuka ve yasaya aykırıdır. aileye önce ‘oğlunuz PKK tarafından döşenen mayının patlaması sonucu ölmüştür’ dediler. Yaşananlar ve ortaya çıkan deliler bu olayın böyle olmadığını ortaya koymuştur. AYİM bu kararıyla devam eden ceza davasını dikkate almamıştır. Şehidimin ailesinin acısı katlanmıştır. Açıkçası bu karar sadece şehidimizin ailesine değil, benzer olaylarda çocuklarını yitiren tüm şehit ailelerinin onurunu incitecek niteliktedir.”