Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde hassas bir noktaya gelindiğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın maça gelme konusunda sergilediği ikircikli tavrı eleştirdi. Sarkisyan'dan şart koşmamasını isteyen Erdoğan, “Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı rahatlıkla oraya gidebiliyorsa, o da rahatlıkla Türkiye'ye gelebilmelidir” dedi.
Princeton Üniversitesi'nde konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Ermenistan'la başlatılan diyalog sürecine ilişkin önemli mesajlar verdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin hassas bir noktaya geldiğini belirten Başbakan, “Ön yargılar öne çıkmazsa, iç siyaset düşünülerek adım atılmazsa, inanıyorum ki parafe edilmiş olan anlaşma zabıtları parlamentoya gönderilecektir. Ayın 10 veya 11'i gibi bu adımlar da atılmış olacaktır” dedi.

ÇÖPE ATILMIŞ BİR ANLAYIŞ

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Ama bu adımlar atılırken bana göre Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye'de yapılacak olan Ermenistan ve Türkiye milli maçına 'gelirim, gelmem' gibi yaklaşımları göstermemesi lazım. Geçenlerde gazeteci-ler sordu 'Ne düşünüyorsunuz' diye. Ben de sadece şu cevabı verdim. 'Bizim Cumhurbaşkanımız, Türkiye Ermenistan milli maçını izlemeye gitti' dedim. Eğer bir mütekabiliyet varsa Türkiye'nin Cumhurbaşkanı oraya rahatlıkla gidebili-yorsa, o da rahatlıkla Türkiye'ye gelebilmelidir. Yani bunun için 'şunu yaparsan gelirim' demek bana göre uluslararası diplomaside artık çöpe atılmış olan bir anlayıştır. Nitekim biz bu ülkeyle komşuluk ilişkilerini karşılıklı saygı çerçevesinde yürüteceğiz.”


Hazmettire hazmettire ilerleyeceğiz


Başbakan Erdoğan, New York'ta demokratik açılım konusunda da önemli mesajlar verdi. Başbakan, “Burada hesabımız şudur; kısa, orta ve uzun vadeli olarak bütün bu demokratik açılım sürecini çalıştırmayı hedefliyoruz. Yani hepsini bir anda derseniz. Bu tabii mümkün değil, hazmede hazmede, hazmettire hazmettire bu süreci devam ettirmemiz lazım” dedi. Demokratik açılıma yönelik bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu açılım aslında salt veya bütünüyle Kürt sorununu kapsayan bir adım değil. Bizim ülkemizde 30'u aşkın etnik unsur var. Hepsinin kendine göre sorunları var. Ama birinci derecede terör sorunu var.'


AB, sudan bahaneler üretiyor


Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen ve 50 yıl önce başvuru yapıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, “Kapısında bu kadar bekletilen başka ülke AB'de yok. Acaba niye bu kadar bekletiyorlar?” diye sordu. Kabul edilen bazı ülkelerle Türkiye'yi kıyasladığını, bu ülkeler ile Türkiye arasında çok çok büyük mesafeler bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “ancak sudan bahanelerle maalesef devamlı Türkiye'nin ötelendiğini” söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyoruz ki eğer almayacaksanız, almayacağız deyin. Eğer alacaksanız da durmadan yeni yeni kurallar üretmeyin.'/yeni şafak