Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, önceki akşam bir toplantı düzenleyerek sektörle ilgili güncel soruları yanıtladı. Açıkalın, bu kapsamda Rekabet Kurumu'nun 8 banka hakkında 'maaş ödemelerine yönelik teklif ettikleri promosyonlar' konusunda aralarında anlaştıkları iddiasıyla Yapı Kredi dahil 8 banka hakkında açtığı soruşturmayla ilgili soruları da yanıtladı.

Babacan'a destek

Soruşturmanın amacına ulaştığını belirten ve “Ciddi bir farkındalık sağladı, beklentimiz ceza verilmemesidir" diyen Açıkalın, uzun süredir tartışmalara neden olan sorunun çözümü için şu öneriyi yaptı: “Her ücretli kişi maaşını hangi bankadan alacağına kendi karar vermeli, bankasını seçebilmeli. Gelişmiş ülkelerdeki böyle. Böylece bankalarla ücretliler arasında bireysel sözleşmeler yapılır ve bu tür sorunlar da biter." Açıkalın, bu konuda ayrıca Başbakan Yardımcısı Babacan'ın açıklamalarına destek verdi.

Akıllı bankacılık

Yapı Kredi'nin 2011 çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Açıkalın, stratejik alanlarda nitelikli ve kontrollü büyümenin önemine dikkat çekti. Açıkalın, büyürken, sürdürülebilir kârlılığı da destekleme hedeflerinin olduğunu belirterek, “Bu sene akıllı büyümeye çalışacağız. Bilançoyu eğer obez büyütürseniz, orta ve uzun vadede katkı sağlamayacak müşteride, üründe veya alanda büyürseniz bu akılsız büyümedir" dedi.

İhlal varsa cironun yüzde 10'u kadar ceza verilir

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 8 bankaya yönelik promosyon soruşturmasıyla ilgili, dün de açıklamalar yaptı.

Rekabet şartlarının ihlal edildiği tespit edilirse bankalara bir önceki yılın cirosunun yüzde 10'una kadar ceza verilebileceğini belirten Kaldırımcı, ancak kurulun inisiyatif kullanabileceğini de vurguladı. Bankacılık sektörünün hassasiyetlerini bildiklerini dile getiren Kaldırımcı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bankacılık savunmalarını mevzuatları çerçevesinde aldıklarını ifade etti. Türkiye'de böyle soruşturma yapılıyor olmasının serbest piyasanın kurumsallaşmaya başladığının göstergesi olduğunu dile getiren Kaldırımcı, bundan tedirgin olmamak gerektiğini söyledi. Kaldırımcı, ayrıca sektör mensuplarının açıklamalarını 'tabii' bulduğunu belirterek, "Ceza verilmesi durumunda bu çok ciddi bir rakam ödeme anlamına gelecek. Bunu dikkate alarak yöneticilerin açıklama yaptıklarını düşünüyorum" dedi.

Kredide hedefe uyanla uymayanlar ayrılmalı

Ekonomi yönetiminin, 2011'de banka kredilerinde en çok yüzde 25 artış hedefi koymasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Faik Açıkalın, regülatörün aldığı kararlar doğrultusunda bu yıl kredilerde büyümeyi haftalık olarak takip ettiklerini ve hedefin üzerine çıkmayacaklarını belirtti. Kurala uyanların bu işten ceza görmemesi gerektiğine de dikkati çeken Açıkalın, "Eğer ben kurala uyuyorsam uymayanlarla birlikte hizaya çekilmemeliyim" dedi.

Açıkalın, ayrıca bu kısıtlamanın KOBİ'leri etkilemeyeceğini belirterek, “Ekim 2009'da haftada 2200 kredi teklifi değerlendiriyorduk. Bugün 13 bin 500" dedi.