Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Salih İlhan, haksız kazanç elde etmek için kamu yönetimini yanıltıcı eylemlere girenlere yönelik takip başlatıklarını belirterek, yapılan çalışmalarda ölen babasının emekli maaşını almak için eşlerinden formalite icabı boşanan kadınlara rastladıklarını söyledi. Yapılan şikayetler doğrultusunda Isparta'da 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren 10 kadının kağıt üzerinde boşanarak ölen babasının aylığını aldığını tespit ettiklerini açıklayan İlhan, ôAnında işlem yapıldı, suç duyurusu başvurusunda bulunuldu ve maaş almaları engellendi. Gelen şikayetleri değerlendiriyoruz ve kişi hakkında araştırma yapıyoruz. Evini inceliyoruz, muhtara ve komşularına soruyoruz. Komşusu bile boşandığını bilmiyor. Eşiyle aynı evi paylaşmaya devam ediyorlar. Ama resmiyete geldiğinde boşanmış gibi gözüküyorlarö diye konuştu.

ÖDENEN PARALAR FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

Kağıt üzerinde boşandığı gerçekte boşanmadığı tespit edilenlerle ilgili yasal işlemin başlatıldığını belirten İlhan, "Onların maaşlarını dondurduğumuz gibi bugüne kadar verilen maaşları da faiziyle geri alıyoruz. Çünkü haksız bir kazanç edinimi sağlamış oluyorlarö dedi.

Salih İlhan, haksız kazanç edinimi ile mücadele için halkın da desteklerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, ôBabası öldükten sonra onun maaşından faydalanmak isteyen hanımlar resmiyette eşlerinden boşanıyorlar. Ancak eşleriyle birlikte yaşamaya devam ediyorlar. Bu sırada da babalarının maaşını alıyorlar. Bu tür haksız kazanç edinimleri ile mücadele etmemiz lazımö diye konuştu.

ALO 170'E İHBAR ETSİNLER

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu'nun bu konuda yapılan çalışma ve denetimlerde yollarını açtığını

kaydeden İlhan, ôKanun öncesi bu tip konularda işlemler Ankara'dan yapılıyordu. Çıkarılan SSGSS Kanunu, il bazında yetki verdi. Artık bu tip istismarları doğrudan biz takip edebiliyoruz. Bu da çok önemli. Mücadelemiz haksız kazanç ediniminin önüne geçmektir. Bu konuda vatandaşlardan da yardım bekliyoruz. Keza hepsini bizim takip etmemiz ve inceleme yapmamız imkansız. Ancak şikayetler doğrultusunda işlem yapabiliyoruz. Alo 170'den bize ihbarda bulunabilirler" diye konuştu.

MİLLİYET