Belediyelerini bir araştırsın. Özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, bunu da ayrıca görüşürüz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman Vakıfları, CHP ve BDP'li belediyeler ile ilgili sözlerinin yanlış aktarıldığını belirtirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da "Ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın" çağrısı yaptı. Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştireceği resmi ziyareti öncesi dün Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Alman Vakıflarına ilişkin sözlerine ilişkin Kılıçdaroğlu'nun "Belge göstersinler" şeklindeki sözlerini yanıtladı. Konuşmasının medyada tam manasıyla yansıtılmadığını ve bazı cımbızlamalar olduğunu belirten Erdoğan, görüşmenin teyp kaydına alındığını belirterek konuya açıklık getirdi. Gazetecilerin vakıfların hangileri olduğunu sorduğunu belirten Erdoğan "Bu vakıfların altında kendi fonları var. Vakıf altında fon bunlarınki. Bu tür yatırımlar için krediler veriyor. Bazı yerlere hibeler yapıyor. Bu kredi borçlandırmadır.

Hibe tabii ki borç değildir. Türkiye'de de bazı CHP belediyeleri, ki kredidir ve bu kredi ile ilişkilerde hazine teminatı gerektiği için hazineye müracat etmişlerdir. Hazine henüz bunlara teminat verdi mi vermedi mi süreç devam ediyor ayrı bir konu. Ama dediğim gibi diğer BDP'li belediyeler noktasında aldıkları krediler vardır ve yatırımı devam ediyor" diye konuştu. Bir gazetecinin "PKK'ya para gönderiyorlar" ifadesini kullandığını belirten Erdoğan, sözlerine "Ben ne diyorum? Belediye ile kredi sözleşmesi yapıyor. Geliyor, diyelimki su kanalizasyon işi. Şu müteahhit firmaya verilecek diyor. Sözleşme o şekilde yapılıyor. 'O müteahhit firma da şüpheli bir firma değil mi efendim' diye soruyor yine bir gazeteci arkadaşımız.

Benim de onlara işte 'onlar işi o şekilde bağlıyorlar. Yani işlere yasalar şeyinde uygun düşecek şekilde muvazaalı olarak yapılıyor. Tabii bundan sonra bunlar yakalanınca, tespit edilince işte teknik takipler, şunlar bunlar vesaire' diyorum" diyerek açıklama getirdi. Erdoğan şöyle konuştu: Alman Vakıflarının, ki uzun zamandır Türkiye'de buna benzer bazı girişimleri var. Hatta ana muhalefet partisine bu şekilde yardımı konusu tartışma konusu da olmuştur. Medyada bu yayınlanmıştır. Fakat o gündür bu gündür bu iş üzerine gidilmediği için belki belli noktada kalmıştır."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Erdoğan şunları söyledi: "Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi beledi- yelerini bir araştırsın. 'Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin diye bir sorsun'. Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben bu kadarını kenara koyuyorum. Çalışma zeminini daha da daralttım. Ama, özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, kendisiyle bunu da ayrıca görüşürüz. Onu da medya aracılığıyla yapmamıza gerek yok. O zaman kendilerine çok daha farklı bir şekilde yardımcı oluruz. Kapıya koyup koyulmaması o kendi bileceği bir iştir."

'İSRAİL YALNIZLIĞI TERCİH ETTİ'

Erdoğan, gazetecilerin İsrail'le ilgili soruları üzerine "Türkiye gibi bir dostunu kaybetmek suretiyle İsrail bölgede yalnızlığı tercih etmiştir. İsrail halkı değil, mevcut yönetimi böyle bir yanlış içine düşmüştür" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in PKK'ya ilişkin açıklamaları ile ilgili olarak ise Erdoğan "NATO üyesi olarak anlık istihbarat paylaşımı gibi çalışmalarımız gerek NATO gerek ABD ile devam ediyor. Rasmussen'in açıklamalarını okudunuz. Bunlar aynı kararlılıkla devam edecektir" dedi.