Yaklaşık 6 ton bonzai üretimi için gerekli olan hammaddenin ele geçirildiği operasyonda, üretim merkezi olarak kullanılan 3 lüks villa ortaya çıkarıldı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Mart ayında başlatılan bir soruşturma İstanbul'da uyuşturucuda yeni bir trend olarak kabul edilen bonzai isimli maddenin nasıl üretildiğini ve piyasaya sürüldüğünü ortaya çıkardı. Türkiye'de 17 Şubat 2012 tarihinden itibaren uyuşturucu madde kapsamında alınan AM2201 isimli maddenin, bazı bitkilerle karıştırılarak bonzai isimli uyuşturucu oluşturulduğu ve bunun piyasaya sürüldüğü belirlenince, zanlılar takibe alındı. Yaklaşık 4 ay süren takip sonrası hareke geçen polis,
Gaziosmanpaşa, Fatih, Başakşehir gibi ilçelerde 8 adres belirledi. Kademeli olarak yapılan operasyonlarda 29 şüpheli gözaltına alındı.

VİLLALAR ÜRETİM ÜSSÜ YAPILMIŞ

Başakşehir'deki 3 villada inceleme yapan polis, ilginç bir manzara ile karşılaşıldı. Evin hemen her yerinden bonzai çıktı. Bonzai paketlemek için kullanılan makineler, paketler ve AM2201 isimli madde de ele geçirilen malzemeler arasında yer aldı. Bütün adreslerdeki aramalar sonunda 21 kilogram AM2201, 4 adet paketleme makinesi, 6 hassas terazi, bir mikser, uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal sıvılar, 200 kilogram yavşan otu, satışa hazır 36 kilogram bonzai, 50 bin uyuşturucu paketi, 1 adet volter tabanca, 1 adet toplu tabanca, bir adet markasız tabanca ile av tüfeği ve sahte nüfus cüzdanı ele geçirildi.

ADLİ TIP: 6 TON UYUŞTURUCU YAPILABİLİR

Ele geçirilen uyuşturucular için uzman desteği ilan polis, Adli Tıp Kurumu yetkililerinden rapor aldı. Hazırlanan rapora göre 21 kilogram AM2201 isimli kimyasal maddeden 6 ton uyuşturucu üretilebileceği ortaya çıktı. Bu rakamın yaklaşık 2 milyon paket bonzaiye eşdeğer olduğu belirtildi. AM2201'in Alman kuryeler tarafından Portekiz'den İstanbul'a getirildiği de polisin tespitleri arasında yer aldı.
Yapılan çalışmalar çok ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı. Normal şartlarda bir gram AM2201'in iki kilogram ota karıştırılarak uyuşturucu elde edildiği ancak ele geçirilen paketlerde bunun 4 katının kullandığı ortaya çıktı.

Operasyonların ardından gözaltına alınan 29 kişi adliyeye sevk edildi. Mahkeme 20 zanlının tutuklanmasına karar verdi.