Kubang isimli konseptin seri üretiminde Ferrari imzalı motorlar ve yeni bir 8 ileri otomatik vites görev yapacak.

Otomotiv pazarında son dönemin moda akımlarından SUV'lar, rekabetin de en yoğun yaşandığı pazarlar arasına girdi. Bu rekabet öyle bir noktaya geldi ki tüm markalar SUV üretmek bir yana bu araçlarını çeşitlendirmeye bile başladı. Klasik arazi araçları, bu süreçte yerine arazi yüzü görmeyecek gösterişli modellere bıraktı. Yüz binlerce liralık otomobilleri zorlu arazi koşullarında denemenin riskinden midir bilinmez ama bu tip araçların tamamı asfalt üzerinde karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin bu asfalt tercihi de lüks üreticilerin bu pazara girmesinin önünü açıyor.

İlk hamle Porsche'den geldi

Asıl işi süper spor otomobiller üretmek olan Porsche, 2002 yılında sürpriz bir kararla SUV pazarına giriş yapmıştı. Büyük V8 motorlarına rağmen bu araç, 911 modelinden çok daha uygun olan fiyatıyla oldukça başarılı oldu. Bu başarı öyle bir seviyeye geldi ki, markanın Türkiye'de sattığı 2 modellen biri Cayenne haline geldi. Bunun doğal bir sonucu olarak da markanın satışları iki katına çıktı. Alman üreticinin ciddi İtalyan rakipleri, aradan geçen 10 yıla rağmen kayda değer bir atak yapmadı. Tam da bu pazarı Alman rakiplerine bıraktıkları düşünülürken Maserati cephesinden bir haber geldi. Marka, Kubang ismini verdiği bir projeye start verdi. İtalyan markanın lüks SUV modeli önce Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı ve ardından da Kuzey Amerika'da üretileceği açıklandı.

Satışlarını yüzde 10 artırdı

Maserati'nin ilk olarak 2011 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıttığı konsept aracı Kubang, markanın lüks ve sportif DNA'sına uygun özellikleriyle dikkat çekiyor. Aracın seri üretim versiyonu ise Fiat Grubu ve Chrysler Grubu arasında gerçekleşen ortaklığın etkisiyle banttan inecek. Aracın motorları ise Grup markalarından olan Ferrari tarafından üretilecek. Kubang'ın piyasaya çıkış tarihi netlik kazanmasa da araç, 2013 model olarak satışa sunulacak. Markanın dünya çapında en büyük pazarı olarak dikkat çeken Kuzey Amerika'da üretilecek olan yeni araç, 2011'de satışlarını bir önceki seneye göre yüzde 10 arttıran markanın gücüne güç katacak. Lorenzo Ramaciotti'nin liderliğindeki Maserati Stil Merkezi tarafından tasarlanan Kubang'ın seri üretim versiyonunda kullanılacak motorlar, tamamen yeni bir 8 ileri otomatik şanzımanla kombine edilecek.

Schumacher'in takımı görev başında

Motorların geliştirilmesini ise Michael Schumacher'in dünya şampiyonlukları dönemi boyunca Formula 1 takımının Motor Bölümü Şefliği başta olmak üzere Ferrari ile yaklaşık 30 yıl geçiren ve halen Maserati Güç ve Aktarma Organları Geliştirme Bölümü Yöneticisi görevini sürdüren Paolo Martinelli üstleniyor. 2012 Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıtılan lüks ve sportif Maserati SUV'nun seri üretim versiyonunun süspansiyon, fren, direksiyon ve elektronik sistem gibi spesifik performans ayarlarına sahip bileşenleriyse İtalya'da Maserati mühendisleri tarafından geliştirilecek.

HABER: GÖKHAN KARA-BUGÜN GAZETESİ