Emlakta durgunluk endişesi büyüyor. Emlakçılar, satışların sadece markalı konutlarda arttığına dikkat çekerek, “Herkes buna bakıp durumun iyi olduğunu sanıyor. Oysa markalı projeler piyasanın sadece yüzde 10’u. Geri kalanda ise yaprak kımıldamıyor” dediler. Buna karşın markalı projelere imza atan firmalar hallerinden memnun. Eylülde satışlarda ciddi bir artış bekliyorlar. 
 
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, TÜİK verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde İstanbul’da konut satışlarında yüzde 37, Türkiye genelinde ise yüzde 13’lük düşüş olduğunu anımsatarak, markalı konut üretenlerin, özel alıcı potansiyeli olduğu için satışta çok fazla güçlük çekmediklerini ama bu azınlığa karşılık piyasanın büyük çoğunluğunun sıkıntı içinde olduğunu dile getirdi. Aşa, “Yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarında ilk çeyrekteki yüzde 37’ye ilaveten yüzde 10’luk bir düşüş daha olur. Yılın ilk 6 ayındaki düşüşün geçen yıla oranla yüzde 50’ye yakın olacağını tahmin ediyorum” dedi. 
 
‘Eylülde satışlar artar’ 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise konut satışlarında yılbaşı itibariyle bir düşüş söz konusu olduğunu, ancak bu düşüşün markalı markasız konut diye ayrıldığını vurguladı. Durbakayım, “Markalı konutlarda hiçbir zaman düşüş yaşanmıyor. Müşterinin beklentilerini tam karşılamaya çalışıyorlar” diye konuştu. Bu yılın ikinci çeyreğinde seçimden dolayı bir bekleme olduğunu, şimdi de ramazan ve bayramın geleceğini, insanların tatilde olduklarını anlatan Durbakayım, okulların açıldığı 19 Eylül tarihinden sonraki hafta konut satışlarında büyük bir zıplama beklediklerini kaydetti. 
 
Markalı konut üreticilerinden Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da benzer düşünüyor. Bu yılın ilk 6 ayında geçen senenin hemen hemen toplam satışından daha fazla satış gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, şu görüşleri dile getirdi: “Türkiye’de artık bir değişim başladı. İnsanlar site tarzı, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlara doğru yöneliyor. Öyle bir döneme girdik ki, firmaların daha çok konut üretmesiyle beraber yaz sezonunda bile kampanyalar yapılıyor.” Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı da satışların iyi olacağına inandığını ifade etti. Turanlı, “Hammadde fiyatları yüzde 40 arttı. Çimento, demir, bakır, alüminyum yüzde 30-40 artıyor. Önümüzdeki aylara bakıyoruz” dedi. 
 
İnşaat maliyeti % 4,3 arttı 
TÜİK, 2011 yılının ikinci dönemine ilişkin Bina İnşaatı Maliyet Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, endeks bu yılın nisan-mayıs-haziran döneminde, bir önceki döneme göre yüzde 4,35 yükseldi. İşçilik endeksinde yüzde 2,34, malzeme endeksinde ise yüzde 4,96 artış yaşandı. Bu yılın ikinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise işçilik endeksi yüzde 6,49 artarken, malzeme endeksi yüzde 14,76 arttı.(aa)