2009'da yüzde 4 küçülen filo pazarı, bu yıl yüzde 8 büyüyerek, yılı 120 bin kiralamayla tamamlayacak. Leaseplan'a göre 2009'da patronlar lüks araçlarından inmek yerine, alt sınıf araçları kiralayarak, tasarruf yaptılar

Bu yıl otomobil pazarına ve ekonomik büyümeye paralel canlanan filo kiralama pazarı, şirketlerin yüzünü güldürüyor. Türkiye'de bu yıl 120 bin adedin otomobilin filo olarak kiralanacağı belirtiliyor. 2009 yılında ÖTV indirimi teşviki yüzünden perakende alımların, filo alımlarını ezdiğini söyleyen Leaseplan Genel Müdürü Türkay Oktay, '2009 yılı sektörümüz açısından küçülmeyle geçti. 2010 yılında da ticari araç kiralama işimiz yasayla sona erdirildi. 2009 yılında ekonomik kriz de vardı. Ama bu yıl canlanan ekonomi nediniyle şirketler de filo alımlarını artırdı' bilgisini verdi. Türkiye filo araç pazarında aşırı lüks araçlar kiralanmadığını söyleyen Oktay, 'Genellikle D ve E sınıfı araçlar kiralanıyor. Fiyatları 100 bin TL'yi aşan bu araçların kiralanmasında 2009 yılında da bir azalma olmamıştı. Bu araçları genellikle patronlar ve üst düzey yöneticiler için kiralanıyor. Krizde bu segmentte bir küçülme yaşanmadı. Aksine alt sınıf araçlarda kiralama sayısı azaldı' şeklinde konuştu.

KİRALIK OTO 118 BİN OLACAK
Geçtiğimiz yıl ekonomik kriz ve ÖTV indirimi nedeniyle yüzde 5 küçülen Türkiye'deki filo kiralama sektörü, 2010"da yüzde 8 büyüyerek, yıllık 118 bin araca çıkacak. Geçen yıl ÖTV indiriminin yarattığı cazip fiyatlar yüzünden kiralama yerine araç satın almayı tercih eden şirketler de bu yıl tekrar filo kiralamaya geri döndü. Gelecek yıl da sektörde yüzde 5-8 büyüme öngördüklerini söyleyen LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay bu yıl başında kanunla yasaklanan ticari araç kiralamasına tekrar geri dönülmesi için Ankara'ya vermek için bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

ŞİRKETLERİN EN ÖNEMLİ GİDER KALEMİ
Oktay yaptıkları araştırmaya göre Türkiye'deki şirketlerin en büyük 3 giderinden birinin filo harcamaları olduğunu belirtti. Araştırmaya göre şirketlerinin filo giderlerindeki en büyük kalemi ise yüzde 36 ile yakıt oluşturuyor.
AKŞAM