Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in görevden aldığı eski Moskova Belediye başkanı Yuriy Lujkov, siyasi parti kurmayı planladığını söyledi.

Lujkov, Medvedev'in kendisini görevden almasının ardından ilk kez Rusya'daki haftalık New Times dergisine verdiği röportajda, kurmayı planladığı partiyle demokrasi mücadelesi vereceğini belirterek, "Toplumumuz bugün demokratik olmayan kurallarla yönetiliyor. Ayrıca toplumumuz dejenere edildi. Her alanda çok ciddi şekilde dejenere edildi" diye konuştu.

Görevine iade edilmesi için mahkemeye başvurmayacağını çünkü Yüksek Mahkeme'nin bu konuda Kremlin'e karşı bir karar alacağına inanmadığını söyleyen Lujkov, "Yüksek Mahkeme'nin Kremlin'in talimatıyla çelişen bir karar alacağını hayal bile edemiyorum" dedi.

Lujkov, gelecek yıl yapılacak parlamento ve 2012'deki devlet başkanlığı seçimleri yüzünden görevden alındığına inandığını belirterek, "Bu süre zarfında Moskova'nın başına kendi adamlarını getirmek istiyorlar" ifadesini kullandı.

Yuriy Lujkov, 2,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kadını unvanına sahip olan eşi Yelena Baturina hakkındaki yolsuzluk iddialarını da kabul etmeyerek, "Ne yazdıkları ne söyledikleri önemli değil, bizler dürüst insanlarız. Eşim Yelena Baturina'nın işleri de dürüst. Onun şirketi inşaat sektöründeki tüm şirketlerden en şeffaf olanı" dedi.

Lujkov'un 18 yıllık belediye başkanlığı sırasında "utangaç ve moralsiz" bir kentten metropole dönüşen Moskova'da, çok sayıda alışveriş merkezi, ofis ve lüks konut inşaatı yapıldı. Bu inşaatların büyük bölümünün Lujkov'un eşinin sahip olduğu Inteko şirketi tarafından yapılması, kamuoyunda özellikle son dönemde yolsuzluk iddialarının yükselmesine neden oldu.

A.A.