İki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili temaslarda bulunan Bakan Babacan ve Millaband, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. İki bakanın gündeminde Kıbrıs meselesi, Türkiye"nin Avrupa Birliği süreci ve son günlerde iki ülkede de büyük yankı uyandıran ITV televizyonunun Türkiye"nin imajını karaladığı iddia edilen programı yer aldı.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Millaband"ın konutunda yaklaşık 1.5 saat görüşen iki bakan, daha sonra yaptıkları basın toplantısında Türkiye ve İngiltere arasındaki sıcak ilişkilerin devam ettiği mesajını verdi.
Türkiye"nin AB üyeliğini desteklediklerini ve bu konuda ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Bakan Milliband, Kıbrıs sorunu ve son günlerde iki ülkenin sıcak ilişkilerini zedeleyen ITV televizyonunun, İngiliz Kraliyet Ailesi"nin eski gelini York Düşesi Sarah Ferguson ile İstanbul ve Ankara"daki iki Rehabilitasyon Merkezi"ne girerek kaydettiği görüntülerin yarattığı gerginliğe değindi.
Millaband, konuyla ilgili olarak Babacan"dan bilgi aldığını ifade ederek, “İngiltere"de de yıllarca çocuk hakları konusunda mücadele verdik ve aynı şekilde basının hedefi olduk. Bu konuda yaptığımız hatalardan öğrendiklerimiz oldu. Dostum ve meslektaşım Babacan, çocuk hakları ile ilgili olarak düzenleme ve gelişmelerin Türkiye"de hemen uygulamaya konduğu hakkında bana bilgi verdi. Programı izlemedim, ancak bu gibi skandallar İngiltere"de de çok yaşandı ve hatalarımızdan öğrendik. Türkiye"nin AB sürecinde yapması gereken düzenlemeler var ve biz Türkiye"nin dostu olarak her zaman Türkiye"ye her konuda desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
BABACAN'A ISRARLI SORULAR
Babacan da yaptığı açıklamada, İstanbul ve Ankara"daki iki rehabilitasyon merkezinde çekilen görüntülerle ilgili olarak sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı ve haberin hemen ardından yuvalardaki çocukların içinde bulundukları durumun iyileştirildiği söyledi.
Bakan Babacan, zaman zaman İngiliz basın mensuplarının sorduğu sorular karşısında zor anlar yaşadı.
Babacan, İngiliz basınının ITV televizyonunun, İngiliz Kraliyet Ailesi"nin eski gelini York Düşesi Sarah Ferguson ile İstanbul ve Ankara"daki iki rehabilitasyon merkezi"ne girerek kaydettiği görüntülerle ilgili sorularını, “Hükümet konunun üzerine hemen gitmiştir. Görüntüler, sanıldığı gibi kimsesizler yurdunda değil, zihinsel özürlüler merkezinde çekilmiştir. Görüntülerin insanlık dışı görüntüler değil akli dengesi bozuk çocuklara ait olduğunu unutmamak lazım. Haberin hemen ardından merkezleri ziyaret ettik ve iyileştirmeler hemen yapıldı” diye yanıtladı.
ITV televizyonu muhabiri ise Babacan"ın gerekçelerinin "kabul edilemez" olduğunu söyleyerek, “Evet orası engelli çocukların bulunduğu bir yer olabilir ama kafes içinde bulunmaları ya da insanlık dışı davranışlara maruz kalmalarının hiçbir açıklaması olamaz” şeklinde konuşarak Babacan"a zor anlar yaşattı.
Babacan ve Millaband toplantının hemen ardından Newcastle"a gitti. İki bakanın burada da iki ülke ilişkileri ile ilgili temaslarını sürdüreceklerini belirtildi.

DHA