Geleneksel ürün adlarının korunmasıyla ilgili yasa tasarısı, TBMM'ye gönderildi.

Yunanistan ve özellikle Kıbrıs Rum Kesimi'nin yüzyıllardır Osmanlı ve Türkiye'ye ait ürün ve mamulleri kendilerine maletmeleri üzerine hükümet harekete geçti. Rum Kesimi'nin daha önce Avrupa Günü dolayısıyla hazırlanan üye ülkelerin milli tatlıları kitabında baklavayı Rum milli tatlısı olarak tanıtması ve lokumu da Rum tatlısı olarak tescil ettirmesi üzerine hükümet yeni bir yasa hazırladı. Coğrafi işaretlerin ve geleneksel özellikli ürün adlarının korunmasıyla ilgili kanun tasarısıyla Türklere ait ürünler tescil edilecek. Böylece Rumların Türk geleneklerine ait isimleri tescil ettirilemeyecek. Daha önce varolan uygulama, çıkartılacak yasa ile daha geniş bir şekilde patentleme ve tescilleme imkanı sağlamış olacak.

51 YİYECEĞİMİZ TESCİLLİ

Türkiye'de şu anda 25'i el halısı-kilim, 7'si at ve köpek, 51'i yiyecek ve içecek, 12'si de çeşitli ürünlerden oluşan coğrafi işaretlerle ilgili tescil bulunuyor. 2 bin 205 meşhur yemeği olan Türkiye'nin coğrafi işaret olanlarından sadece 51'inin tescilli olduğuna dikkat çekilirken, baklava ve kahve gibi tanınan ürünlerin tescilinin bulunmadığı belirtildi.

İşte tescilli ürünlerimiz

Tescilli ürünlerden bazıları şunlar: "Antep Fıstığı, Kahramanmaraş Biberi, Erzincan Tulum Peyniri, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Şanlıurfa Biberi, İzmit Pişmaniyesi, Kayseri Sucuğu, Çorum Leblebisi, Mersin Cezeryesi, Ödemiş Patatesi, Mustafa Kemalpaşa Tatlısı, Siirt Pervari Balı, Adana Kebabı, Siirt Büryan Kebabı, Gemlik Zeytini, İnegöl Köftesi, Edirne Beyaz Peyniri."