İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan ''Lokomat'' (Robotik Yürütme Cihazı), herhangi bir nedenle yürüyemeyen hastalara umut oluyor. 

İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Klinik Şefi Doç. Dr. Nurdan Paker, yaptığı yazılı açıklamada, Lokomat adlı cihazın, modern rehabilitasyon hastanelerinde bulunan yeni teknoloji ürünü ve yürüme eğitimi vermeye yönelik bir cihaz olduğunu belirtti. 

Doç. Dr. Paker, cihazın, beyin damarı tıkanıklıkları ya da beyin kanamalarına bağlı gelişen kol ve bacak felçleri, omurilik yaralanmalarına bağlı hastalar, kafa travmasına bağlı yürüme bozuklukları, ''MS'' ya da Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar, kalça protez ameliyatı ya da diğer ortopedik sorunlar, uzun süreli yatmaya bağlı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş hastalarda kullanabileceğini bildirdi. 

Şu ana kadar pek çok hastada ''Lokomat''ı kullandıklarını vurgulayan Paker, cihaz ile pek çok hastada önemli gelişmeler elde ettiklerini ifade etti. 

Doç. Dr. Paker, ''Hastalarımızın yüzde ellisi il dışı hastalardan oluşuyor. ''Lokomat''ın bir devlet hastanesinde olması bizim için çok büyük mutluluk. Böylelikle bu cihaz, tüm hastalara tüm halkımıza ulaşmış oluyor. Daha yaygın kullanılması ve hastalarımızın iyi olmasına aracı olmuş oluyor. Bizim hastanemizde bulunmasından son derece mutluyuz'' ifadelerini kullandı. 

Paker, 38 yaşındaki çatı onarımı yapan usta Doğan Kalkan'ın da Mardin'de yaşadığını ve 7 ay önce 5 katlı bir okulun çatısından düştüğünü belirtti. 

İki omuru kırılan Kalkan'ın, ameliyat edildiğini ve desteksiz yürüyemeyecek duruma geldiğini ifade eden Paker, hastanın iki ay önce hastanelerine geldiğini ve ''Lokomat''tan yararlanarak desteksiz yürümeye başladığını vurguladı.