Resmi Gazete"de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği"ne göre, kamuya ait lojmanların kira bedelleri, 15 Ocak 2009"dan geçerli olmak üzere yüzde 4,8 ile yüzde 4,9 arasında artacak. Kamu konutlarından her bir metrekare için aylık 0,85 TL ile 1,74 TL arasında kira alınacak.

Kira tutarı, kaloriferli konutlarda metrekare başına 1,74 TL, kalorifersiz konutlarda 1,32 TL, kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda da 0,85 TL olacak. 100 metrekarelik lojmanların kiraları 85 lira ile 174 TL arasında değişecek.



Kira bedeline yapılacak ilaveleri de yeniden belirleyen Tebliğ uyarınca, kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılandığı konutlarda, yine metrekare başına 0,17 TL kapıcı parası alınacak.



Elektrik ve su bedellerinin tespitinde kurumlarca yapılan gerçek giderler dikkate alınarak, elektrik sayacının ayrılmadığı konutlardan metrekare başına 0,38 TL, su sayacının ayrılmadığı konutlardan da yine metrekare başına 0,38 TL tahsil edilecek.



Elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması durumunda ise elektrik ve su parası 0,77 TL olarak uygulanacak.



Konutlarda kullanılan suyun şehir şebekesi dışındaki su kaynaklarından (kuyu, artezyen, kaynak suyu v.b) karşılanması halinde de, kira bedeline metre kare başına 0,19 TL ilave edilecek.



Yakıtın kurumca tedarik edildiği konutlar

Tebliğe göre, yakıt maliyetlerindeki artışlar dikkate alınarak, Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından, yakıtı kurum tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan, her bir metrekare için 0,77 TL yakıt bedeli tahsil edilecek. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetine göre gerekli gördükleri takdirde, bu bedelin üzerinde de yakıt parası belirleyebilecek.



Yakıtı kurumlarca temin edilen kamu konutlarında, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin de zorunlu nedenlerle kurumca karşılanıyor olması halinde, kira ve yakıt bedellerine ek olarak, oturanlardan her bir metrekare başına ayrıca 0,07 TL istenecek.