Yılan hikayesine dönen doğalgaza zam meselesinde dün bir gazete belge çıkarınca, Enerji Bakanlığı, “Bizde veya bize bağlı bir kuruluşumuzda böyle bir belge yok” değerlendirmesini yaptı. Hazine yetkilileri de böyle bir belgenin ancak, LNG ithalatı yapan firmalar tarafından hazırlanmış olabileceğine dikkat çektiler. Nükleer santral ihalesi iptal edilerek yeni ve sıkıntılı bir sürece giren Enerji Bakanlığı, bir yandan da 'doğalgaza zam yapılacak' haberleri ile uğraşıyor.

GEREKÇESİ MALİYETLER

En son dün bir gazetede 'doğalgaza zam belgesi' haberi ise bakanlığı çileden çıkardı. Bakanlık yetkilileri, 'Bizde veya bize bağlı bir kuruluşumuzda böyle bir belge yok' değerlendirmesi yaparken, hazine cephesi gazetede çıkan belgenin 'ithalat yapan LNG firmalarınca hazırlandığı görüşünü dile getirdi. Dışarıdan getirilen LNG'nin firmaların maliyetlerini etkilediğini belirten hazine yetkilileri, “LNG ithalatı yapan firmalar zam yapılması halinde kendi maliyetlerinin düşeceğini bildikleri için bu tip hesapları piyasaya üflüyorlar” değerlendirmesini yaptılar.

SİYASİ İRADE ZAMMI İSTEMEDİ

Yeni Şafak'a bilgi veren üst düzey hazine yetkilileri, söz konusu belgenin azar azar artan petrol fiyatları ile kur farkları baz alınarak olması gereken doğalgaz fiyatının belirlenmesi amacıyla hazırlandığı görüşünü dile getirdiler. Hazine yetkilileri, kasım ayında yapılmayan zammın mutlaka bundan sonraki dönemde yapılacağı anlamına gelmeyeceğini de belirterek, “Önümüzdeki dönemde de yapılacağını beklemiyoruz. Bir kez zam yapılmadığı zaman genelde birkaç dönem bu konu gündeme getirilmez, üzerine yatılır” değerlendirmesini yaptılar.

Gaza zam değil indirim yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2009 yılında doğal gaza zam yapılmadığını, aksine toplamda yüzde 38 indirim yapıldığını bildirdi. Basın müşavirliğinden yapılan açıklamada, bazı televizyon kanallarında ve gazetelerde, 'doğal gaza 2009 yılında yapılan zamlarla vatandaş kömüre yöneldi' şeklinde ifadelere yer verildiği belirtilerek, bunun gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Bu yıl içerisinde 23 Kasım itibariyle doğal gaza herhangi bir zam yapılmadığı, aksine indirime gidildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: '1 Şubat 2009'da konutta yüzde 17, sanayide yüzde 18, 1 Mayıs 2009'da da konutta yüzde 25, sanayide yüzde 26 indirim uygulanmıştır. Enerji KİT'lerinde yapılan bu düzenleme, Yüksek Planlama Kurulu'nun Şubat 2008'de almış olduğu kararla 1 Temmuz 2008'den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına göre belirleniyor. Başka bir ifadeyle 2009 yılında yapılan iki indirimle Türkiye'deki doğal gaz fiyatlarında, toplam yüzde 38 indirim yapılmıştır.'

74'lük zammın 67'si indi, 7'si kaldı

Doğalgaz zamlarına gösterilen tepkiye ve zammın hazineye çıkan faturası biraz geç de olsa fark edilmiş ve bu yılın Şubat ayında yüzde 17, Mayıs ayında da yüzde 26 olmak üzere toplamda yüzde 38 oranında indirim yapılmıştı. İndirimler sonucu doğalgaz fiyatlarının 2008 yılındaki yüzde 74'lük zam kısmının yüzde 66'sı geri alınmış oluyordu. Böylece 2008 yılında doğalgaza yapılan zammın tutarı 2009'daki indirimlerle yüzde 7'ler seviyesinde kalmıştı.

Fiyatlar elektriğe otomatik yansıyor

Doğalgaza yapılan zamlardan dolayı elektrik fiyatlarında da fiyat artışına yol açmıştı, doğalgazda indirim yapıldığında ise elektrik fiyatlarına yansıtılmamıştı. Elektrikte halen doğalgaza yapılan zammın fiyat farkı bulunuyor. Önümüzdeki yıl yeniden doğalgaza zam yapılması halinde, bunun elektrik fiyatlarında yeni uygulanmaya başlayan maliyet bazlı otomatik fiyatlandırma neticesinde yansıyacak. Bunun da düşüşün yaşandığı sanayi sektörünün toparlanmasına yine olumsuz etki yapacağı öngörülüyor./yeni şafak