Almanya tarafından verilen Liyakat Nişanı"nı almaya layık görülen Aydın Doğan, dün nişanını Almanya"nın Türkiye Büyükelçisi Dr. Ekart Kuntz"dan alırken AB ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. Doğan “Ahde vefa ilkesini hatırlatmak isterim. Verilen sözleri tutmak dostluğun gereğidir. İmtiyazlı ortaklık gibi kavramlar Türk kamuoyunda büyük hayal kırıklığı yaratıyor. Oysa bizim trenimiz çoktan hareket etti ve biz sadece gidiş bileti aldık. AB"ye tam üyelik bizim için son duraktır” diye konuştu
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından Federal Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı. Doğan, politik, ekonomik, kültürel ve manevi alanlardaki başarıları ödüllendirmek üzere Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından verilen birinci sınıf Federal Liyakat Nişanı"na Türk kökenli Alman vatandaşların Alman toplumu ile uyumu ve kaynaşması yönünde yaptığı katkılardan dolayı layık görüldü. Nişan, Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz tarafından önceki akşam, Büyükelçilik"in Tarabya"daki Tarihi Yazlık Rezidansı"nda düzenlenen resepsiyonda Aydın Doğan"a sunuldu.
Aydın Doğan törende yaptığı konuşmada özellikle AB ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. Türk toplumunun AB"ye giden değişim sürecinde başta Almanya olmak üzere dost ülkelerden belirsizlik değil açık destek ve teşvik beklediğini kaydeden Doğan, bu noktada ahde vefa ilkesini de hatırlattı. Doğan şöyle konuştu:
“Ben de bir yayıncı olarak mensubu bulunduğum toplumun hissiyatını yansıtmak durumundaydım. Kaldı ki benim hissiyatım da toplumun dışında değildir olamaz da. Verilen sözleri tutmak dostluğun gereğidir. Ahde vefa ilkesi, hepimiz için sarsılmaz bir güvence ve moral düstur olmalıdır. İmtiyazlı ortaklık gibi kavramlar, Türk kamuoyunda büyük hayal kırıklığı yaratıyor, güven sarsıyor ve toplumdaki değişim şevkini kırıyor. Oysa bizim trenimiz çoktan hareket etti. Biz sadece bir gidiş bileti aldık. Tam üyelik, bizim için son duraktır. Herkes emin olmalıdır ki, bu yolculuk sonuçlandığında Avrupa Birliği"nin standartlarını yakalamış bir Türkiye, hem kendi demokrasisini ve refahını güçlendirecek, hem de Avrupa"ya büyük bir zenginlik katacaktır. Ülkemizin üyeliği, 21. yüzyılda Avrupa Birliği"ni daha rekabetçi kılacak ve Birliğe global bir vizyon ve kimlik verecektir. İşte bu inançla grubumuz, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti"nin Avrupa Birliği"ne üyelik yönündeki tüm gayretlerine samimi bir destek vermektedir, vermeye devam edecektir.”
Büyükelçi Cuntz: Sanat akademisi kuracağız
Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Aydın Doğan"a Federal Liyakat Nişanı"nı takdim ederken yaptığı konuşmada “Alman Cumhurbaşkanı bugünkü liyakat nişanıyla Aydın Doğan"a, Doğan Medya Grubu"nun Almanya"da farklı kökenlerden gelen insanların iyi bir şekilde birarada yaşamaları, Almanya ile Türkiye ve Almanlarla Türkler arasındaki dostluk konusundaki olağanüstü sorumluluk bilinci için teşekkür etmek istiyor” dedi. Cuntz ödül töreninin yapıldığı yazlık rezidansta Türk Alman Sanat Akademisi kurulması için hazırlık yapıldığını da sözlerine ekledi.
Ailesi ve iş dünyası da anlamlı gecede oradaydı
Federal Almanya Cumhuriyeti"nin tek liyakat nişanı olan Federal Liyakat Nişanı, 1951"den beri politik, ekonomik, sosyolojik ve manevi alanlardaki başarılı çalışmalar ve ülke barışına sunulan katkılar dolayısıyla veriliyor. Genelde ilk seferde II. Sınıf (Bantlı Liyakat Nişanı), özel durumlarda ise I. Sınıf liyakat nişanı veriliyor. Aydın Doğan, I. Sınıf liyakat nişanı ile onurlandırıldı. Törende Aydın Doğan"ın ailesinin yanı sıra Türk iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri de yer aldı. Başta Semahat Arsel olmak üzere, Hüsnü Özyeğin, Bülent Eczacıbaşı, Ömer Sabancı, Tayfun Bayazıt, Zafer Yıldırım, Selahattin Bayazıt, Fettah Tamince, Faik Açıkalın, Hüseyin Bayraktar, Mustafa Özkan, Hüsamettin Özkan ve Mustafa Sarıgül gibi isimler yer aldı.