Yıllarca çadır hayatında göçebe yaşadığı için 12 çocuğunu ve eşini yalnız bırakmamak için vatani görevini yapmayan 69 yaşındaki Cuma Çeviren, 67'sinde askere gitti. Acemi birliğini Erzincan'da tamamladıktan sonra Kıbrıs'a usta birliğine gönderilen ancak yaşı nedeniyle rahatsızlanınca GATA'ya sevk edilen Cuma Çeviren verilen hava değişimi izninden sonra tekrar birliğini teslim olmayınca hapse girdi. Geçtiğimiz hafta hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası nedeniyle Antakya E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilen Çeviren cezaevinde revirde kalıyor.

Kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı raporları bulunan ayrıca gözleri görmeyen Cuma Çeviren'in oğlu Çetin Teke babalarının raporlu rahatsızlıklarından ötürü en azından askerlik süresini askeri bir hastanede geçirmesini istediklerini söyledi.

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da ikamet eden Teke ailesi askerlik sorunu nedeniyle cezaevine gönderilen babaları Cuma Çeviren'in hayati tehlikesi olduğu için yetkililerin verilen 1 yıl 3 aylık mahkûmiyet kararının yeniden gözden geçirilmesini istediler.

ÇADIRDA YAŞAYAN AİLESİNİ YALNIZ BIRAKMAMAK İÇİN ASKERE GİTMEDİ
Dom Aşiretine bağlı olduklarını söyleyen Çetin Teke, aşiretin Antakya merkezde yerleşik hayata geçmeden önce çadır hayatı yaşadıklarını söyledi.

Babası Cuma Çeviren'in resmi nikâhlı olmayan eşi Dibe Teke ile yıllarca göçebe hayatı yaşadığını söyleyen Çetin Teke "Bizler Dom Aşiretindeniz. Yıllarca göçebe hayatı yaşadık. Biz 12 kardeşiz. Hepimiz o çadırlarda büyüdük. Babam bizleri ve annemi yalnız bırakmamak için yanımızdan hiç ayrılmadı. Askere de sırf bizler yaşadığımız çadırda korunmasız kalmayalım diye askere gitmedi. Yıllar geçti babam 67 yaşında iken askere aldılar. Acemi birliğini Erzincan'da tamamladı. Oradan Kıbrıs'a gönderdiler. Babam Kıbrıs'a gitti ancak yaşından ve yıllarca yaşadığı ağır yaşam koşulları nedeniyle rahatsızlıklarından dolayı onu GATA'ya sevk ettiler. Babam bir müddet GATA'da tedavi gördü. Daha sonra hava değişimine eve geldi. Tekrar'a birliğine teslim olmadı" dedi.

69 yaşına gelen babası Cuma Çeviren'in kalp, hipertansiyon, şeker gibi hastalıklarının ileri safhada olduğunu aktaran Teke "Babam aşırı derecede hasta. Ağzında sadece 1 tane dişi var, gözleri görmez. Geçen hafta polis eve geldi. İfadenizi almamız lazım dediler. Babamı aldılar. Arkasından gittik meğer askerlik sorunu nedeniyle hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası varmış. Şimdi Antakya E Tipi Kapalı Cezaevinde revirde." dedi.

Alınan kararın haklı olduğunu bildiklerini ancak babalarının rahatsızlığı nedeniyle verilen ceza hükmü içerisinde babalarının askeri herhangi bir hastanede tedavi olmasını istediklerini dile getiren Çetin Teke "Babam askere gitmedi belki ama vatani görevinin ne kadar önemli olduğunu bildiğinden 6 erkek çocuğunu da askere gönderdi. 6 kardeş askerlik görevimizi yaptık" diye konuştu.

Cuma Çeviren'in nikahsız eşi Dibe Teke ise eşinin rahatsız olmasından dolayı korktuklarını söyleyerek, "Eşim rahatsız. Verilen cezası içerisinde herhangi bir hastanede tedavi görmeli. Yetkililerden yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu.