Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinde toplumun bütün renklerini yansıtacak liste için çalışıyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, eski ANAP lideri Ali Talip Özdemir, referandumun aktif destekçilerinden eski DP genel başkanı Süleyman Soylu ile ülkücü camianın önde gelen isimlerinden Ramiz Ongun'un iktidar partisinden aday gösterileceği belirtiliyor.

Milletvekili aday listelerinin açıklanmasına kısa bir süre kala AK Parti'nin sürpriz isimleri de belli olmaya başladı. İktidar partisi, ortalamanın altında oy aldığı Ege Bölgesi'nde "Menderes rüzgârı" estirmeyi hedefliyor.

 

27 Mayıs darbesiyle idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in 12 Haziran seçimlerinde AK Parti'den milletvekili adayı olması bekleniyor. AK Parti kulislerinde Menderes'in, baba ocağı olan Aydın'dan birinci sıra milletvekili adayı olacağı konuşuluyor. Menderes isminin sadece Aydın'da değil, Türkiye genelinde seçmen üzerinde pozitif etki yapacağı hesaplanıyor. AP ve RP'de milletvekilliği yapan daha sonra DP'ye geçen Aydın Menderes, Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığındaki DP'den istifa etmişti. Menderes, demokratikleşme hamlelerine destek verirken referandum sürecinde "evet" cephesinde yer almıştı.

Seçimlerde yüzde 50 oy hedefleyen Başbakan Erdoğan, toplumun bütün renklerini yansıtacak liste için çalışıyor. AK Parti listelerinde temayül ve mülakatlara girmemiş bazı sürpriz isimler de yer alacak. Erdoğan, 20 civarında ismi kontenjan kullanarak listeye yerleştirecek. Bu isimler arasında merkez sağın eski genel başkanları ile ülkücü kökenli isimler de bulunuyor. Mesut Yılmaz sonrası ANAP genel başkanlığı da yapan eski bakanlardan Ali Talip Özdemir'in İstanbul'dan aday gösterilmesi bekleniyor. Özdemir, Bakırköy belediye başkanlığı da yapmıştı. Özdemir, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Adaylığım konusunda mütefekkir ve mutasavvıf vasıflarıyla tarihe geçen Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin özlü sözünü söylemek istiyorum. Bir işi murâd etme/ Olduysa inâd etme/ Hak'tandır o reddetme/ Mevla görelim neyler/ Neylerse güzel eyler." dedi.

LİSTEDE BAŞÖRTÜLÜ ADAY OLMAYACAK

 Yine referandum sürecinin aktif destekçilerinden eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun adaylığı da güçlü ihtimal olarak görülüyor. Referanduma verdikleri "evet" oyu ile birlikte MHP lideri Bahçeli'nin hışmına uğrayan ülkücü camianın önde gelen isimlerinden Ramiz Ongun'un Adana veya Mersin'den aday olması söz konusu. Yine ülkücü hareketin tanınmış isimlerinden İrfan Sönmez'in Elazığ'dan adaylığı gündemde. Eski medya patronu Ethem Sancak'ın ismi de sürpriz adaylar arasında geçiyor.

AK Parti'den aday adaylığı başvurusu yapan ünlü türkücü İbrahim Tatlıses'in durumu ise henüz netleşmedi. Uğradığı silahlı saldırı sonrası tedavisi devam eden Tatlıses, henüz tam olarak sağlığına kavuşamadı. Tatlıses'in sağlık durumunun da etkisiyle aday gösterilmeyebileceği konuşuluyor. Kamuoyunda bir süredir devam eden "başörtülü aday" konusunda AK Parti'nin tavrı da netleşti. Bazı başvurular olmasına rağmen aday listelerinde başörtülü adaylar olmayacak. Parti yönetiminin, yeni bir tartışmaya sebebiyet vermemek için böyle bir tercihte bulunduğu belirtiliyor.