AYDINPOST ÖZEL - Kuşadası Limanı'ndaki 56 iş yerinin yıkımıyla ilgili Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararının, Kuşadası Belediyesinin başvurusu üzerine Aydın Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, Aydın 1. İdare Mahkemesi, yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
     Ege Liman İşletmeleri A.Ş'nin yaptığı itiraz başvurusunu değerlendiren Aydın 1. İdare Mahkemesi, bugün yaptığı oturumda, durumun olayın niteliğine göre, Kuşadası Belediyesi'nin savunması ve ara kararı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu yıkım işlemiyle ilgili yürütmenin durdurulmasına ikinci kez karar verdi.
     Kuşadası Limanı'ndaki 56 iş yerinin yıkımıyla ilgili Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararının, Kuşadası Belediyesinin başvurusu üzerine Aydın Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, bugün yıkım için limana gelen belediye ekiplerine bazı iş yeri sahipleri tepki göstermişti.

GÜNDÜZ YIKIM BAŞLATILMIŞTI

Kuşadası'nda, 2003 yılından beri kaçak işyerleri nedeniyle sürekli tartışmaların odağında olan Kuşadası Limanı'nda yıkım işlemi başladı. Yıkım çalışmaları nedeniyle ilçede gerginlik yaşanırken, Aydın Emniyet Müdürlüğü tarafından ilçeye takviye kuvvet gönderildi. Yıllardır devam eden mahkemeler ve Danıştay'ın imar planını iptal etmesi, Aydın İdare Mahkemesinin özelleştirme ihalesini iptal etmesi ve bu kararların ışığında özleştirme idaresinin işletmeci firmadan limanı geri
istemesi ile had safhaya ulaşan Kuşadası Limanı'ndaki tartışmalar bugün belediyenin aldığı yıkım kararıyla doruk noktaya ulaştı.
Danıştay'ın imar planını iptal etmesi ile liman içerisinde kaçak duruma düşen 56 iş yeri, terminal binası ve yönetim binası ile Aydın İdare Mahkemesi'nden iki kez yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Her iki karara da belediye itiraz etmiş ve son olarak Bölge İdare Mahkemesi belediyenin itirazını haklı bularak Aydın İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. Kararın belediyeye tebliğ edilmesinin ardından yıkım için encümen kararı alan Kuşadası Belediyesi'nin ekipleri öğle saatlerine doğru iş makineleri ve dozerler, zabıta ve fen işleri ekipleri ile başlarında Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile birlikte limana geldiler.
Ekiplerin başında bulunan Belediye Başkanı Esat Altungün mahkemenin verdiği kararı uygulayacaklarını bu nedenle iş yeri sahiplerinin işyerlerini boşatmalarını istedi. Ardından liman içerisindeki tüm işyerlerinde noter, zabıta ve fen işleri ekipleri tarafından tek tek tespit yaparak boşaltma işlemlerine başladı.
Belediye Başkanı Esat Altungün, Danıştay'ın verdiği ve Bölge İdare Mahkemesi'nce kesinleşen kararı uygulamaya başladıklarını, işyerlerine boşaltma işlemleri biter bitmez gün içerisinde yıkım işlerine başlayacaklarını söyledi. Altungün, "Göreve geldiğimizde mahkemenin verdiği kararı uygulayacağımızı belirtmiştik. Şimdi de mahkemenin verdiği kararı uyguluyoruz" dedi.
Yıkım için iş makinalarının alana gelmesiyle birlikte esnaf ve polisler arasında gerginlik yaşanırken, kavga çıktı.

Limanda şu anda olağanüstü güvenlik önlemi alındı.

Öte yandan az önce edinilen bilgiye göre Kuşadası Limanın'daki yıkım işlemi durduruldu.