Hınca hınç dolan salonda zaman zaman gergin anlar yaşanırken, tartışmalara müdahale eden Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün yaptığı etkili konuşmada balıkçı barınağının doldurulmasına ve yeni işyerleri yapılmasına asla izin vermeyeceklerini belirterek, Ege Ports şirketinin Kuşadası halkıyla barışmak zorunda olduğunu ifade etti. Altungün"ün konuşması büyük alkış aldı.
Aydın Çevre ve Orman Müdür Vekili Süleyman Gündüay"ın yönettiği toplantıya; Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve çok sayıda Belediye Meclisi üyesinin yanı sıra, limanla ilgili ÇED raporunu hazırlayan Doğa-ÇED şirketinden Çevre Mühendisi Seda Arslan, Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ve Ege Ports"un avukatı Cenk Ersözlü, Aydın Çevre ve Orman Müdürlüğü ÇED Planlama Şube Müdürü Mehmet Ali Arslan, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Aydın Çevre ve Orman Müdür Vekili Süleyman Gündüay"ın yaptığı açılış konuşmasının ardından ilk sözü limanla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığına sunulacak ÇED raporunu hazırlayan Doğa-ÇED isimli firmanın yetkilisi olan Çevre Mühendisi Seda Arslan aldı. Hazırlanan projeyle ilgili barkovizyon eşliğinde teknik bilgi veren Seda Arslan, gemi sayısı arttığından limanı işleten firmanın bakanlığa geliştirme projesi sunduğunu söyledi. 1973"te açılan limana ikinci iskelenin 1991"de yapıldığını anlatan Arslan, birinci iskelenin 80 metrelik ilave ile 263 metreye, ikinci iskelenin ise 50 metrelik ilave ile 295 metreye uzatılacağını söyledi. Ayrıca her iki iskeleye de 150 metrekarelik dolfenler ekleneceğini kaydeden Seda Arslan, üçüncü iskele içinde dip taraması yapılacağını ifade etti. Yeni projeye göre 19 bin 357 metrekarelik limana; iskelelere yapılacak ilaveler hariç toplam 5 bin 700 metrekarelik otopark, 2 bin metrekare yeni tesisler ile 8 bin 500 metrekarelik koltuk limanı ekleneceğini açıklayan Seda Arslan, toplam 15 bin 867 metrekare yeni inşaat yapılacağını, 8 bin 900 metreküp hazır beton, 34 bin metreküp dolgu malzemesi kullanılacağını ve üçüncü iskele için 51 bin 300 metrekarelik bir alanda dip taraması yapılacağını söyledi.
Teknik bilginin ardından toplantıyı yöneten Aydın Çevre ve Orman Müdür Vekili Süleyman Gündüay toplantıya katılanlara sırayla söz verdi. Ada-Çev Derneği adına ilk sözü alan Ali Alkış, hazırladıkları bildiriyi okudu. Mahkemelerin Kuşadası liman ihalesiyle ilgili iptal kararı ve mevcut işyerlerinin yıkım kararı bulunduğunu söyleyen Ali Alkış, hukuken limanı işletmesi mümkün olmayan bir şirketin yeni imar planı önermesinin abes olduğunu söyledi. Yeni planın Güvercinada silüetini tamamen kapatacağını kaydeden Ali Alkış, Kuşadası"nın ufkunu kapatmak isteyenlere asla izin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ali Aklış"ın ardından söz alan Ege Ports şirketinin avukatı Cenk Ersözlü ise ÇED raporu ile ilgili toplantıda limanla ilgili mahkeme kararlarının konuşulmaması gerektiğini, zaten limanla ilgili ihalenin iptaline ilişkin bir karar da olmadığını söyledi. Ersözlü"nün bu tür “istemezükçü” konuşmaların hangi amaçla yapıldığının belli olduğunu ve provokasyona yönelik olduğunu söylemesi üzerine ortalık karıştı. Başta Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Halit Şakar olmak üzere pek çok kişi Ali Alkış"a hakaret edildiğini söyledi, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün de şirket avukatının Kuşadalılarla böyle konuşamayacağını ifade etti.
Ege Ports"un avukatı Cenk Ersözlü"nün sözlerini tamamlamasının ardından konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, ilk olarak avukat Ersözlü"nün konuşmasını kınadığını, bu tür konuşmalara izin veren şirket yöneticilerini de eleştirdiğini söyledi. Turizm olmadan, liman olmadan Kuşadası"nın olamayacağını anlatan Belediye Başkanı Altungün, “Çünkü Kuşadası ekonomisinin tek kaynağı turizmdir. Liman 2003 yılında özelleştirildi. Kuşadası"nda kurulan Limaş isimli şirket almıştı, ama olmadı. Keşke olsaydı. Ardından limanı Ege Ports isimli şirket aldı. Davalar açıldı, yürüyüşler yapıldı. Biliyorsunuz ben de o mücadelenin içerisindeydim. Yaşanan süreç içerisinde açılan davalarla ilgili yıkım kararı geldi. 2009 yılı aralık ayında yıkım için bir aylık süre verdi. Ancak şirket itiraz etti ve yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu kez belediye olarak biz itiraz ettik ve karar kaldırıldı. Yıkım için bu kez bir haftalık süre verdik. Ancak şirket yine itiraz etti ve bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı alındı. Eğer mahkemeden yıkım kararı gelirse, derhal liman içerisindeki yapıları yıkacağız. Hukuk ne derse onu yapacağız” dedi.
Kruvaziyer turizminden Kuşadası"nın vazgeçemeyeceğini kaydeden Başkan Altungün, Kuşadası"nın menfaatine olan her şeyi destekleyeceklerini belirterek, “Ancak balıkçı barınağının doldurulmasına ve yeni işyerleri yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Üçüncü iskelenin yapımını destekliyoruz. Eğer hukuk ve 9 Eylül Üniversitesi"nin hazırladığı çevre raporu izin verirse üçüncü iskeleye evet diyeceğiz. 12 Ekim tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nda bu konuyla ilgili ÇED toplantısı yapılacak. Bu görüşlerimizi o toplantıda da hem yazılı hem sözlü olarak aktaracağım” dedi.
Limanı işleten Ege Ports şirketinin artık Kuşadası halkıyla barışması gerektiğini vurgulayan Başkan Altungün, “Bu şirket Kuşadası halkına rağmen bir şey yapamayacağını anlamalıdır. Örneğin Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciğili ve Otelcilik Yüksekokulu binasını yaptırdılar. Bin 200 öğrencimiz burada öğrenim görüyor. Kendilerine Kuşadası adına teşekkür ediyorum. Ancak bunu yapmalarına rağmen Kuşadası halkının kendileriyle ilgili olumsuz düşüncelerini değiştiremediler. Bu acı gerçeği değerlendirmeleri gerekiyor. Öte yandan biz Kuşadası"na değer katacak yatırımlara her zaman destek vereceğimizi her ortamda dile getiriyoruz. Yatırımcının ayağına kırmızı halı sereceğimizi söylüyoruz. Eğer Ege Ports şirketi sıraladığımız koşullarda bir plan sunarsa, hukuk ve çevre koşulları izin verdiği takdirde üçüncü iskeleye onaylamamız gerekiyor” diye konuştu.
Belediye Başkanı Altungün"ün konuşması büyük alkış alırken, daha sonra konuşan Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör limanı 30 yıllığına kiraladıklarını ve hazırladıkları planın Kuşadası"nın 23 yıllık vizyonu olduğunu söyledi. Balıkçı barınağının kullanım hakkının kendilerinde olduğunu anlatan Aziz Güngör, bu hakkı kullanmak istediklerini, eğer liman büyütülemezse gemi ve turist sayısı anlamında Kuşadası"nda büyük kayıplar yaşanacağını sözlerine ekledi. Daha sonra söz alan sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin temsilcileri de benzer görüşleri dile getirdi ve yaklaşık üç saat süren toplantı sona erdi.