Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama, ikili görüşme ve birlikte yedikleri öğle yemeğinin ardından ortak basın toplantısı yaptı. İki lider şu mesajları verdi:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama, ikili görüşme ve birlikte yedikleri öğle yemeğinin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

İlk olarak konuşmaya başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şöyle konuştu:

Bize Avrupa Birliği üyeliğimiz konusunda verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. İlişkilerimizi daha ileriye taşımak istiyoruz. Birlikte çalışmalar konusunda daha yakın olmak istiyoruz. Terörle mücadele konusunda işbirliğimiz artacak. Ben Sayın Başkan'a Türkiye'yi gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle çok teşekkür ediyorum.

Obama'da konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Sayın Cumhurbaşkanı ben de ve size ve sizin ekibinize teşekkür ediyoruz. Türk halkının misafirperliği konusunda müteşekkirim.

Türkiye çoğunluğu Müslüman olan özgün bir yere sahip bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan'ın liderliği beni etkiledi. Birlikte yapacağımız çalışmalardan şimdiden heyecan duyuyorum. Irak ve Afganistan'daki gelişmeleri değerlendirdik.

Türkiye'ye olan desteğimizi yineledim. Terörle mücadele konusunda desteğimiz artarak devam edeceğini söyledim.

Obama, Ermeni sorunu ile ilgili şöyle konuştu:

Ermeni meselesiyle ilgili görüşlerim belli. Beni cesaretlendiren şey Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün liderliğinde Türkiye-Ermenistan arasında yapılan müzakereler. Bunlar çok yakında meyvesini verecek. Geçmişte yaşanılan bazı şeyler var. Bu konuda Türkiye cesaretlendirilmeli. Görüşüm belli iki taraf da yapıcı olmalı...

1915 yılında yaşandığı ifade edilen olaylar hukuki ve siyasi bir olay değildir. Bu tarihi bir olaydır. Burada Müslüman halk büyük kayıplar vermiştir. Balkanlarda da benzer olaylar yaşanmıştır. Bunlar karmaşa ortamında yaşanan olaylardır.

Cumhurbaşkanı Gül, Ermeni sorunu ile ilgili şöyle konuştu:

Bu noktada biz diyoruz ki tarihçiler bunu çözsün. Biz bu yüzleşmeye hazırız. Biz gelin buyrun ortak bir tarih komisyonu kurulsun. Tüm arşivleri açalım. Bu konu çözülsüzn. Bu ortak tarih komisyonuna Fransa gibi konuya ilgi gösteren ülkeler katılabilir dedik. Bu işi siyasetçiler değil tarihçiler çözsün. Biz komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Ermenistan ile ilişkilerimiz istediğimiz seviyede değildir. Bu konuda herkes elinden gelen katkıyı sağlamalıdır. Kafkasya'da yeni oluşumlar sözkonusu. Bu konuda yeni adımlar atılmalıdır.

Çoğunluğu Müslüman olan Türkiye ile çoğunluğu Hristiyan olan Avrupa iki kıtanın birleştiği noktada önemli bir demokratik oluşumu sağlayacak. Bir ülkemizi Yahudi ve Hristiyan bir topluluk olarak görmüyoruz. İnanç ve hukuk özgürlüğünün sürdürülüyor olması bizim için çok önemli.

Haber 7