Grup, yıllık 25 bin adetlik satış miktarını 5 yıl içinde 50 bine çıkarmayı, 2020 yılında da pazar lideri olmayı hedefliyor.

Toyotasa Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Bozkurt, İzmir'deki Tokullar Toyota Plaza'yı ziyaretinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sabancı Holding'in, Toyota Motor Europe ve Mitsui ile ortak olduğu Toyotasa'daki yüzde 65 hissesine karşılık 85 milyon dolar ödediklerini hatırlatan Bozkurt, “Bazen yanlış anlaşılabiliyor, biliyorsunuz Toyota'nın Türkiye'de üretim tesisleri de var. Bu satın alma üretim tesisleriyle ilgili değil. Biz distribütörlüğü, yani satış pazarlama şirketinin yüzde 65 hissedarıyız şu anda” dedi.

Bozkurt, kriz ortamında böyle bir yatırım yaparken nasıl bir planlamaya gittiklerinin sorulması üzerine, “Herkes kriz ortamında bu büyüklükte yatırımlar yapmaz, doğru. Ama bizim Türkiye'ye bakışımız bugünden yarına değil. 60 yıllar olarak bakıyoruz. Sonraki jenerasyonlar bu işi devam ettirsin yönünde stratejiler yapıyoruz. Bu ortamda bu yatırım yapılır mıydı, bizim için fark etmiyor. Grubun finansal sıkıntısı yok” karşılığını verdi.

ALJ'NİN TÜRKİYE'DEKİ HEDEFLERİ

ALJ Grup olarak ilk etapta Türkiye için koydukları hedefin 5 yıllık dönemde pazar payını minimum yüzde 10'a çıkarmak ve satışları yıllık 50 bin adede yükseltmek olduğunu dile getiren Bozkurt, “Satışımız şu anda 25 bin adetlerde. 2020 yılında pazar lideri olma hedefimiz var” diye konuştu.

Bozkurt, otomotiv sektörünün çok rekabetçi bir alan olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu hedefler oldukça iddialıdır. 5 yılda 25 binden 50 bin adede çıkmak gerçekten iddialı bir laftır, kolay bir iş değildir. Ama bunu başarmak için elimizde çok güzel araçlar var. Biri dünyanın en çok satan markası olması. Türkiye'de henüz altıncılık ve yedincilik arasında gidip geliyoruz. Bir diğeri de ALJ'nin hem finansal hem de vizyonel desteği ve Türkiye'ye olan inancı. Bir başka önemli gücümüz de Türkiye'deki bayi ağımız. 60 bayimiz var, çok iyi tesislerimiz ve ekibimiz var.”

Önümüzdeki dönemde yapacakları yatırımlara ilişkin soruya Bozkurt, “Yatırımlarımız Toyota'nın ismiyle de oluşacak iş imkanlarıyla değerlendirilecek. Türkiye'de büyümeyi çok istiyoruz. Bayi ağının genişlemesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Hangi boyutta, hangi tipte bayilikler verileceği yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanında operasyonel yatırımlar da söz konusu olacak. Markaya satış pazarlama yönünde yatırımlar yapacağız. Bunlar ciddi ekonomik büyüklük oluşturacak. Birinci hedefimiz markayı hak ettiği yere taşımak” yanıtını verdi.

Bozkurt, ALJ Grup'un Toyota'ya bağlı Daihatsu ve Lexus'un da en büyük dağıtıcılarından biri olduğunu hatırlatarak, “Lexus'u Türkiye'ye getirmek için Toyota Avrupa ile görüşmelere çok yakında başlayacağız. Bu sürecin neticesinde nasıl bir yol haritası çıkacaksa, ona göre gereken tüm yatırımları yapmaya hazırız. Bu süreç zaman alacaktır, ama biz Lexus'u da Türkiye'ye getirmek için niyetli ve istekliyiz” dedi.

PAZARLAMA STRATEJİSİ

Grubun önümüzdeki dönemde hedeflerine ulaşmak için nasıl bir pazarlama stratejisi oluşturacağı yönündeki soruya Bozkurt, şu karşılığı verdi:

“Toyota dünyanın en çok satan otomotiv markası, bu gerçekten önemli bir güç. Toyota'nın ilk akla gelen imajı liderlik, çevre ile barışık bir marka olması, hibrit teknolojisinin öncüsü olması, sorunsuz Japon teknolojisi olması. Artık herkes otomobil almanın işin en kolay yolu olduğunu, daha önemlisinin otomobille birlikte yaşayacağınız sorunsuz yıllar olduğunu biliyor. Bizim otomobillerimiz ikinci elde çok değerli. Toyota'nın ikinci elde birinci tercih olduğunu öne çıkaracağız.

Bozkurt, Toyota'nın Türkiye'de üretim yapıyor olmasının kendileri için nasıl bir avantaj sağlayacağı yönündeki soru üzerine, “Birkaç avantajı var bunun. Öncelikle gümrük avantajı var. Ayrıca burada üretilen ürünler bize imaj avantajı sağlıyor. Şu çok önemlidir, bu ülkeye yatırım yapıyor olmak çok önemli çünkü. Toyota'nın sadece bir ithalatçı kimliğinin olmayışı, ciddi istihdam yatıyor olması, yan sanayisiyle iş hacmi yaratması, üretilen ürünlerin diğer ülkelere ihraç edilmesi gibi değer katıyor. Tüketici de bu bilinçte artık, kimin bu ülkeye ne yaptığını görüyor” şeklinde konuştu.

“ALJ GRUP, TOYOTA DIŞINDAKİ MARKALARLA İLGİLENMİYOR”

Grup olarak yaklaşık 60 yıldır sadece Toyota ile otomotiv sektöründe faaliyet gösterdiklerini, dünyanın 12 ülkesinde Toyota ve Toyota'ın grup markalarıyla operasyonlar yürüttüklerini anlatan Bozkurt, “ALJ Grup olarak Toyota dışındaki hiçbir markayla ilgilenmedik, gelecekte de ilgileneceğimizi hiç düşünmüyoruz. Her tür imkanı kaçırmadan değerlendirme şeklinde bir vizyonumuz var. Sibirya distribütörlüğü gündeme gelse, ertesi sabah bizi orada görebilirsiniz” dedi.

Ali Haydar Bozkurt, grubun “ana gemisi” olarak nitelediği Suudi Arabistan dışında Japonya, Çin, Fas, Cezayir, Sudan, Mısır, Suriye, Türkiye, Monaco, Almanya ve İngiltere'de faaliyet gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“(Suudi Arabistan dışındaki) Diğer pazarları kapsayan 11 ülke içerisinde Türkiye doğal olarak ilk sıraya yükselmiş durumda. Bu nedenle Türkiye'nin bölgesel bir ayrım olmadan bile grup için çok özel bir yeri olacağı kesin görünüyor. İstatistiklere baktığımızda bin kişiye düşen otomobil sayısına, Türkiye'nin yaş ortalamasına baktığımızda genç nüfusuyla, ülke olarak diğer ülkelerden ciddi ilginin bulunması, çok güzel yabancı sermaye akışının olması ve bütün bunların önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek olması Türkiye'yi bizim için önemli bir yere getiriyor. Bu durumu güçlendirerek devam ettireceğiz. İleride operasyonların gelişmesine göre kendi içinde bölümlere ayrılırsa biz eminiz Türkiye önemli bir stratejik lokasyon alacaktır. Türkiye ekonomisine ve sektörün Türkiye'deki potansiyeline çok güveniyoruz. Eskiden beri Türkiye'de ne yapsak diye çalışıyoruz zaten.”

ALJ Grup'un geçtiğimiz yıl toplam 320 bin adet otomobil sattığını, yaklaşık 6-6,5 milyar dolar civarında ciro gerçekleştirdiğini bildiren Bozkurt, “Dünyadaki kriz bütün sektörü etkiledi. Biz en azından kaybımız olmayacağını düşünüyoruz” dedi./haber7