Başarılı yöneticilerin beyin tomografileri incelenecek.

Nörologlar, psikologlar ve işletme alanından akademisyenlerin yer aldığı ekipten Doktor Kevin Money, amaçlarının değişik alanlardan başarı göstermiş yöneticilerin karar alırken beyinlerinin ne şekilde işlediğini anlamak olduğunu söyledi.

Genel amaçlarını karar alma sırasında beynin nasıl çalıştığını anlamak olduğunu söyleyen Money, özellikle doğru karar alma kabiliyeti gelişmiş bireyleri incelemek istediklerini, başarılı yöneticileri de bu yüzden tercih ettiklerini ifade etti.

Deney sırasında tomografi cihazının içine yerleştirilen başarılı yöneticilerden bir takım stratejik kararlar almaları isteniyor.

Denekler kararlarını alırken beyinlerinde gerçekleşen aktiviteler inceleniyor.

Deneye katılan iş adamı John Madejski araştırmada yer almaktan çok memnun olduğunu söylerken, kendisi gibi yönetici olan arkadaşlarını da deneye katılmaları için teşvik
ettiğini söyledi.

'Farklı alanlar incelenmeli'

Araştırmanın sonuçlarını genellemek için çok erken olduğunu söyleyen Doktor Money, kalıcı sonuçlara silahlı kuvvetler, spor gibi farklı alanlarda görev alan liderlerin incelenmesi sonucunda ulaşılabileceiğini söyledi.

Deneyde kullanılan psiko-metrik test yöntemleri, başarılı liderlik özelliklerinin tespiti için ilk kez kullanılmıyor.

Ekipte yer alan Profesör Peter Saville bu yöntemi 30 yıldır kullanan bir bilim adamı.

'İşe alım sürecinde faydalı olabilir'

Bu yöntemin liderlik özelliklerini anlamanın yanında başarılı yöneticilerin işe alımında da kullanıldığını söyleyen Saville, böylece yalnızca mülakatlarla yapılan işe alım süreçlerinin daha hatasız bir şekilde gerçekleşebileceğini belirtti.

Ancak işe alım konusunda uzmanlaşmış aracı şirketler bu yönteme şüpheyle yaklaşıyor.

Heidrick and Struggles şirketinden Virginia Eastman, teknolojinin doğru adayları tespit etme sürecini hızlandırdığını ancak bundan fazlasını beklemenin gerçekçi olmayacağını ifade etti.