ADÜ 20.Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen “For Facts For Leaders ( Liderler İçin Dört Gerçek)” konulu konferans, Texas State Unıversıty’de Felsefe Bölüm Başkanı aynı zamanda hakim, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde liderlik konusu üzerine çalışmalar yapan Prof. Vincent Luizzi’nin sunumuyla Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa ADÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Cavit Bircan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.
Liderliğe yönelik 4 olgu üzerinde durarak konferansını gerçekleştiren Prof. Vincent Luizzi’ye Uzmanı Öncel Sencermen çevirmenlik yaptı. “Haksız liderler hiçbir zaman lider değildir” diyerek sözlerine başlayan Luizzi, liderlerin kendilerini takip eden kişileri yeni bir noktaya taşımaya çalıştıklarını belirterek, “Böylelikle liderlik vasfını üstlenmiş olurlar. Umutsuzluklara ve kötülüklere yol açan liderler gerçek lider değildir. Örneğin Nelson Mandela’nın bir lider olarak halkının yanına gidip sorunlarını bire bir dinlerdi. Sorunlarını masaya yatırıp, bunları tartışır ve çözüm bulmaya çalışırdı. Böylelikle halkla kaynaşarak, sağduyulu ve iyi bir lider olma vasfına erişti. Liderlik konusunda ikinci olgu; liderlerin birer rol modeller olduğu gerçeğidir. Liderlik, hitap ettiği takipçilerini anlayıp onların duygu düşünce ve fikirlerini ortak paydada birleştirebilmesiyle ortaya çıkar. Üçüncü olgu ise diyalogla ilgili; yani insanlarla nasıl iletişim kurabileceğini bilmek, liderler için önem taşıyor” dedi.
Hukuk etiğinde avukatların müvekkilleriyle olan ilişkilerinin, sağlık etiğinde ise doktorların hastaları ile nasıl diyalog kurmaları gerektiğinin önemini belirten Luizzi; son olgunun da liderleri lider yapan özellikler olduğunu ifade etti. Prof. Vincent Luizzi, bu özellikleri; sistematik bir bilgi birikimine sahip olmak, iyi bir rol model olmak,takipçilerine ve çevresine karşı iyi bir diyalog içerisinde olmak, güçlükler karşısında duygusal zekâsını kullanabilmek, mütevazi ve sağduyu sahibi olmak olarak sıraladı.
Luizzi; edebiyat alanında liderlikle ilgili 150 kadar tanımın bulunabileceğini fakat esas olanın kişilerin içindeki liderlik vasıflarının olduğunu ve birçok insanın kendilerine belirledikleri lider statüsünde gördükleri bireyleri rol model aldıklarını dile getirdi.
Sunumun ardından ADÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Cavit Bircan, Prof. Vincent Luizzi’ya plaket ve hediyesini takdim etti.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg