Başak Koleji, Bahçeşehir, Doğa Koleji, İsabet Okulları, Rehber Koleji ve TED Okullarına Efeler’de, ilköğretimde bir yenisi daha eklendi.

Lider Okulları…

Şimdilik, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul alanında hizmet verecek olan bu okul geçtiğimiz cuma (22 Eylül 2017) görkemli bir törenle eğitim hayatına başladı.

Davetli olmalarına rağmen iktidar muhalefet hiçbir milletvekilinin olmaması ile birlikte Valiyi, Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ve Milli Eğitim Müdürünü vekillerinin temsil etmesi dikkatlerden kaçmadı.

Hâlbuki böyle durumlarda üst düzey yönetici, başkan ve müdürlerini aralarında görmekten mutlu olan çocuklarımız, onlara dokunmanın, birlikte resim çektirmenin sevincini yaşarlar.

Girişimci eğer yönetenlerden moral destek bulmazsa Aydın’ın sorunlarının iki temel kaynağı yani “kök nedeni” eğitim ve işsizlik konusuna nasıl çare bulunacak?

Artık özel sektörün katkısı olmadan bu yükün altından devletin tek başına kalkamayacağı ortaya çıkmıştır.

Bunu dile getirmekle özel okulları savunuyor, devlet okullarını ve orada öğretmenlik yapan mesleğini seven idealist, fedakâr öğretmenlerimizi suçluyor değilim.

Söylemek istediğim özel sektörü de çözüme ortak ederek bir rekabet ortamı meydana getirmenin gerekliliğidir.

O nedenle Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu son yıllarda başarı seviyesi bir hayli düşen Aydın’ın eğitim seviyesini yükseltme arzusunda ise bu tür açılışlara katılmayı ihmal etmemelidir.

Kim olursa olsun eğitime yatırım yapan namuslu, dürüst her girişimcinin yanında olduğunu göstermeli..yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilere moral aşılamalı.. “hep birlikteyiz” mesajı vermelidir.

Aydın’ın buna ihtiyacı var.

Doğrusunu söylemek gerekirse eğitimin iflasın eşiğine gelmesi bir iktidar dönemiyle sınırlı değildir. Yıllar içinde oluşan ancak meyvelerini yeni veren bir olaydır.

Bunun başında da son yirmi senede hem de sil baştan üç kez sitemin değişmesi gelir. Eğitimdeki bir değişiklik olumlu ya da olumsuz meyvelerini en az yirmi yılda verir.

Hatırlayın…

28 Şubat öncesi 5+3+3 yani beş ilkokul, üç ortaokul, üç de lisede okumanın geçerli olduğu yıllarda rekabet ilkokul sonrası yapılan Anadolu Liselerine girişte yaşanırdı.

O sistem sonradan gelenlerle kıyaslandığında daha iyiydi. Zira o sınavlar sayesinde öğrenci temeli güzel atardı ve sonrasında da üzerine konanlar o basamak üzerinde yükselirdi.

Ayarı ilk bozan sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim oldu. O sistemle liselerde kalite düştü.

Bunun bir sonucu olarak Dünya Ekonomik Formu Raporu sonuçlarına göre ortaöğretim kalitesinde Ülke olarak 2008’de 91.sıradaydık 2016/2017’de 105.sıraya düştük.

Tabiatıyla düşüşten silsile yoluyla üniversiteler de nasibini aldı. Bilimsel yayında bizden hayli gerimizdeki İran 2010’da bizi geçti.

Dünya’daki 30 bin Üniversite arasında ilk bine giren üniversitemiz 18’den 8’e düştü.(Taha Akyol,12.09.2017)

Son olarak şu an için geçerli 4 ilkokul,4 ortaokul,4 lise(4+4+4) sistemiyle 28 Şubatın neden olduğu hasar yok edilmek istendi. Ancak başarıda istenen hedef tutturulamadı.

İspatı da PISA’da alınan sonuçlar... O sonuçlar gösterdi ki, bu gün maalesef okuduğunu yorumlamayı bırakın anlamada zorlanan bir nesil var karşımızda.

Yıkımdan farksız bu hadise milletin geleceğini tehdit eden en büyük tehlikedir.

Ne yazık ki bu facianın sorumlusu bizim eğitim sistemimizdir ve bu güne kadarki ihmallerimizdir.

Tehlike hem büyük hem de hayatidir.

Gerek veliye gerek yatırımcıya uygulanan teşvikle özel sektörün bu işe ortak edilmesi bu yönde atılmış olumlu bir adımdır.

Ancak taşra yöneticilerinin de bir takım ruhuyla konuya sahiplenmeleri gerekiyor.

İlin üst düzey yöneticileri bu açılışa vakit ayırmalıydı dememin nedeni budur.

Lider Okulları, Türk Milli Eğitimine ve Aydın’a hayırlı olsun.