Atamaları en çok dikkati çeken isimler, Yunus ve Ahmet Rıza Demirer kardeşler oldu. Bu arada Dışişleri Bakanı verdiği sözü tuttu ve Bingazi tahliyesinin başarılı adı Başkonsolos Davutoğlu, Tanzanya'ya büyükelçi oldu.

Türk diplomasisi kritik günlerden geçerken, yeni büyükelçilerin ataması kararnameyle gerçekleştirildi. 

Büyükelçiler kararnamesi Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararnamede uzun yıllar sonra aynı dönemde iki kardeşin Yunus ve Ahmet Rıza Demirer'in büyükelçi olarak atanması dikkat çekti. Bu kapsamda, Yunus Demirer kendi isteği ile Bağdat Büyükelçiliği'ne atandı.

GÜL'ÜN KARA KUTUSU

Kendi isteğiyle Bağdat Büyükelçiliği'ne atanan Yunus Demirer'in özgeçmişi oldukça dikkat çekici. Demirer ilk yurtdışı görevini Saddam döneminde Bağdat'ta yaptı. Ardından Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği Irak Masası'nın başına getirildi. Daha sonra Dışişleri Müsteşarlığı Özel Kalem Müdürü oldu. Demirer buradan Washington Büyükelçiliği'ne yine Irak konularından sorumlu olarak gönderildi.

Ortadoğu konusunda iyice deneyim kazanan Demirer, ABD görevinin ardından ise İsrail-Hizbullah savaşı sürerken, 'tahliye koordinatörü' olarak Beyrut'a atandı. Hemen ardından dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dikkatini çeken Demirer, Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevine getirildi. Demirer bu görevi Ali Babacan'ın Dışişleri Bakanlığı'nda da sürdürdü. Daha sonra Strasbourg'a başkonsolos olarak gönderilen Yunus Demirer son olarak merkezde Irak Dairesi Genel Müdür Yardımcılığı görevindeydi.

AFRİKA AÇILIMININ GÖNÜLLÜSÜ

Ağaabey Ahmet Rıza Demirer ise, Türkiye'nin Balkanlar ve Kafkaslar konusundaki uzman isimleri arasında yer almasına karşın, Afrika açılımı için gönüllü olarak Gabon Büyükelçiliği'ni tercih etti. Daha önce Rusya'daki Kazan Başkonsolosluğu'nu açan Ahmet Rıza Demirer, Türkiye için çok önemli olan Gümülcine Başkonsolosluğu'nu da yürütmüştü. Demirer halihazırda Kafkasya Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Bingazi tahliyesi büyükelçilik getirdi

Kararnamede dikkat çeken bir diğer atama da Libya'dan 20 bin kişinin tahliyesini gerçekleştiren Ali Davutoğlu'nun erken terfisi oldu. Bakan Davutoğlu ile akrabalığı bulunmayan Ali Davutoğlu Tanzanya'ya büyükelçi olarak gönderildi. Dışişleri Bakanı, Bingazi'deki başarılı çalışmaları nedeniyle, Ali Davutoğlu'nu kıdemi dolmamasına karşın büyükelçi olarak atayacaklarını söylemişti.

Atama kararnamesinde bir de kadın büyükelçi yer aldı. Bu kapsamda Lebibe Gülhan Ulutekin, Slovakya'ya, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Selim Kartal Moldova'ya, Strateji Geliştirme Başkanı Hakkı Taner Seben Singapur Büyükelçiliği'ne atandı. 

Gül'ün bakanlığı döneminde özel kalem müdürlüğünü yürüten diğer isim olan New York Başkonsolosu Mehmet Samsar yeni kararnameyle Ukrayna Büyükelçisi olarak atandı. Basra Başkonsolosu Ali Rıza Özcoşku Gambiya, Bakü Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Nuri Kaya Bakkalbaşı Ekvator Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı.

akşam