Alman kimya şirketi BASF'ye bağlı petrol ve doğalgaz arama şirketi Wintershall, Libya'daki petrol üretimini azaltacak.

Wintershall, Nijerya ve Angola'dan sonra günlük 1,6 milyon varil petrol üretimiyle Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi Libya'daki petrol üretimini günlük 100 bin varil azaltacağını açıkladı.

Wintershall'ın bu kararının, petrol ihracatının büyük bölümünü Avrupa'ya yapan Libya'nın petrol arzında önemli bir düşüşe yol açacağı belirtiliyor.

Büyük petrol şirketlerinin çalışanlarını tahliye etme kararı verdiği Libya'da, petrol üretimi faaliyetlerinin büyük bölümü hükümetin kontrolü kaybettiği sanılan ve ülkenin ikinci büyük kenti olan doğudaki Bingazi'nin güneyinde yapılıyor. İspanyol petrol şirketi Repsol, güneydeki Murzuq petrol sahasında üretiminin etkilenmediği bildirdi.

Avusturya petrol ve doğalgaz şirketi OMV ile İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi ENI, ülkedeki faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirirken, Mabruk ve Murzuq petrol sahalarında faaliyet gösteren Norveç petrol şirketi Statoil, başkent Trablus'daki bürosunu kapattığını açıkladı.

-AVRUPA BORSALARI DEĞER KAYBETTİ-

Bu arada Libya'daki gelişmeler nedeniyle Asya'dan sonra Avrupa borsaları da değer kaybetti. Borsalardaki değer kaybından en fazla Libya'da büyük yatırımları bulunan İtalyan şirketleri etkilendi.

Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi şu sıralar yüzde 0,30, Frankfurt Borsasında Dax Endeksi yüzde 0,69 ve Paris Borsasında Cac 40 Endeksi yüzde 0,69 geriledi.

İtalya Borsasında da FTSE MIB Endeksi yüzde 2,59 düştü.

Piyasa uzmanları, enerji sorunu ve Libya hükümetinin İtalyan şirketlerindeki yatırımlarını tehdit eden risklerin şirketlerin hisseleri üzerinde baskı oluşturduğu değerlendirmesi yaptılar.

Libya hükümetinin yüzde 7,5 hissesine sahip olduğu İtalyan Unicredit bankasının hisseleri yüzde 3,3, yüzde 2 hissesine sahip olduğu havacılık ve savunma şirketi Finmeccanica'nın hisseleri yüzde 1,4, ENI'nin hisseleri yüzde 4,8, inşaat şirketi Impregilo'nun hisseleri yüzde 5,3 ve otomotiv şirketi Fiat'ın hisseleri de yüzde 2 değer kaybetti.

Avrupa'da en fazla kaybı olan şirket ise hisseleri yüzde 6 düşen Avusturyalı OMV oldu.

-PETROL FİYATLARI-

Öte yandan Libya'daki olaylar nedeniyle hızla yükselen ABD ham petrolünün varil fiyatı 2,68 dolar artışla 88,88 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1,35 dolarlık yükselişle 103,90 dolardan satılıyor.

Gün içinde ABD ham petrolünün varil fiyatı 3,10 dolar artışla 89,30 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 104,60 dolarla 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

A.A.