"Bu teknik tamamen aldatmaca. Çocukta geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir"

Okulların kapanmasıyla birlikte başlayan sünnet mevsimiyle ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, son günlerde adı sıkça telaffuz edilen 'lazerle sünnet'in aldatmaca olduğunu söyledi. Dini ya da tıbbi nedenlerle dünyada en sık uygulanan cerrahi işlem olan, yıllarca ehil olmayan ellerde yapılan sünnet artık hastanelerde, uzmanlar tarafından yapılıyor. Ancak bu kez de gündeme cerrahi yöntemlere alternatif olarak 'lazerle sünnet' kavramı girdi. İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, lazerle sünnet'in bir aldatmaca olduğunu söyledi.

DERİ YAKILARAK ÇIKARILIYOR

Sünnetin uzman kişilerce doğru yöntemlerle yapılması gerektiğine dikkat çeken Öge, "Bu şekilde pazarlanan sünnet esasında elektrikli bir havya ile sünnet derisinin yakılarak çıkarılmasıdır ki bu teknikle kötü sonuçlar oluşabilir. Burada amaç lazer kelimesinin cazibesini kullanarak ebeveynleri cezbetmek" dedi.

Sünnet konusunda ebeveynlere düşen en büyük görevin sünnetin ideal bir şekilde yapılması için çaba göstermeleri olduğunu söyleyen Öge, "Basit bir işlem olarak görülen sünnet erkek çocuğun psikolojisi ve beden sağlığı üzerine ciddi hasarlar bırakabilir. Sünnet için ideal yaş doğumu izleyen ilk hafta ya da 7 yaş civarıdır. Aileler sünneti öncelikle bir cerrahi işlem olarak kabul etmelidirler. Her cerrahi işlem gibi sünnet de ameliyathane şartlarını sağlayan sağlık kuruluşlarında ve uzman hekim tarafından uygulanmalıdır“ dedi.

BUGÜN GAZETESİ