Dünyagöz Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, dünyada lazerle katarakt ameliyatlarının yapılmaya başladığını, hastanın çok kısa sürede iyileştiği ve günlük aktivitelerine hemen dönebildiği bu ameliyatların kasım ayından itibaren Türkiye'de de uygulanacağını söyledi.

Devranoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kataraktın, doğuştan da olabileceğini, ancak daha çok yaşa bağlı ortaya çıktığını ifade ederek, oluşmuş bir kataraktın tek tedavisinin de ameliyat olduğunu kaydetti.

Katarakt ameliyatının gözün en önemli ameliyatlarından biri olduğunu belirten Devranoğlu, mevcut teknolojiyle katarakt ameliyatlarının bıçaklı yapıldığını anımsattı.

Bıçaksız, yani lazerle katarakt ameliyatlarının Femto Fako adı verilen lazer teknolojisiyle yapılabildiğini dile getiren Devranoğlu, ''Tıp dünyasında devrim niteliğinde sayılan lazerle katarakt ameliyatlarında hasta çok kısa sürede iyileşecek ve günlük aktivitelerine hemen dönebilecek'' dedi.

Lazerli katarakt uygulamasının bıçaklı katarakt devrini tamamen bitireceğini ifade eden Devranoğlu, şunları dile getirdi:

''Katarakt cerrahisi bugün teknolojik olarak çok ilerlemesine rağmen ameliyatlarda çok ender de olsa insan elinin engelleyemediği bazı komplikasyonlar görülebiliyor. Bu komplikasyonları oluşmamasında ise doktor deneyimi çok büyük önem taşıyor. Şimdi gelinen noktada ise göz cerrahisinde bir devrim niteliği taşıyan lazerle katarakt tedavisi dönemi başlıyor. Yeni sistemle, katarakt cerrahisinde bıçak kullanımı tarihe karışacak ve daha güvenli hale gelecek. Komplikasyon riskleri önemli oranda düşecek.''

Devranoğlu, katarakt tedavisinin lazerle yapılmasının hastaya birçok bakımdan fayda sağlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu yöntemle ameliyat, hastaya çok büyük konfor sağlayacak. İlerlemiş, çok beklemiş katarakt vakalarının ameliyatları daha kolay ve komplikasyonsuz olarak yapılabilecek. Mevcut olarak kullandığımız fako yöntemindeki ultrason enerjisi burada kullanılmayacağı için göz dokularına zararlı etki olmayacak. Özellikle kornea sorunları olan ve korneadaki hücre sayısı fako yöntemiyle yapılacak katarakt ameliyatını kaldıramayacak olgularda tek kullanılacak yöntem lazer olacak. Katarakt ameliyatı olan kişi için eskiden 2-3 gün istirahat gerekirken bu yeni yöntemle kişi daha kısa sürede sosyal yaşantısına devam edebilecektir. Kullanılacak özellikli merceklerle ameliyattan sonra hasta gözlüğe neredeyse hiç ihtiyaç duymayacak. Bu yöntemle hastalar gözlükten kurtulmanın keyfini de yaşayacak.''

Lazerle katarakt ameliyatını dünyada ilk kez Dr. Zoltan Nagy'nin, Macaristan'da uyguladığını belirten Devranoğlu, Dünyagöz Hastaneler Grubundan Prof. Dr. Akif Özdamar ve Uz. Dr. Sezgin Yıldızbaşı'nın da bu yöntemle ilgili eğitim alan ilk Türk doktorları olduğunu ifade etti.

Devranoğlu, lazerle katarakt ameliyatlarının son derece teknolojik aletler aracılığıyla yapılabildiğini anlatarak, yüksek teknolojiye sahip bu aletin Türkiye'de ilk kez Dünyagöz Etiler Hastanesine geleceğini ve kasım ayından itibaren uygulamalara başlanacağını söyledi.