Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'i değil, Annan Planını desteklediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Moskova ziyareti öncesinde basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye krizine yönelik açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki durumun giderek daha karmaşık bir hal aldığını belirten Lavrov, sorunun uluslararası boyut kazanmaya başladığını söyledi.

Lavrov, Rusya'nın Esad'i değil, Annan Planını desteklediğini ifade ederek, "Suriye'deki çatışmalar dini bir boyut kazanmaya başladı. Ülkede üçüncü güç olarak nitelendirilen El-Kaide güçleri daha aktif rol oynuyor" dedi.

-"Esad ayrılmayacak"-

Batının Esad'in görevi bırakması için Rusya'dan destek istediğini belirten Lavrov, "Batı bizden Esad'i ikna etmemizi ve koltuğunu kendi iradesiyle bırakmasını sağlamamızı istiyor. Ancak bu gerçekçi bir istek değil. Esad ayrılmayacak. Ancak biz istediğimiz için değil, ülkenin büyük kesimi hala onu desteklediği için" değerlendirmesinde bulundu.

-"Gözlemcileri koz olarak kullanmak kabul edilemez"-

Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki BM gözlemcilerinin süresinin uzatılması önerisinde bulunduğunu, ancak Batının Rusya'nın bu önerisi karşısında tehlikeli bir yaklaşımda bulunduğunu belirtti.

Lavrov, "Bize BM'de 7. bölümü kabul etmememiz halinde, önerdiğimiz BM gözlemci misyonunun süresinin uzatılması teklifini onaylamayacaklarını söylüyorlar. Bu tür bir yaklaşım kesinlikle tehlikeli. Çünkü gözlemcileri koz olarak kullanmak kabul edilemez" dedi.

-"Türk jetiyle ilgili bilgileri Ankara'ya verdik"-

Bir soru üzerine, Türk jetiyle ilgili bilgileri Türkiye'ye teslim ettiklerini belirten Lavrov, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere de yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.