Aydın milyonlarca yıllık jeolojik yapısıyla, jeomorfolojik özellikleriyle, benzersiz coğrafyasıyla, eşsiz iklimiyle bir bütünlük oluşturur. Eski dönemlerin tüm tarih ve coğrafyacıları Aydın yöresini eşsiz bir yer olarak tanımlar. Heredot’un dediği gibi, Aydın en güzel gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzüdür. M.Ö. 6.000’lere tarihlenen Çine ilçemizde bulunan taş aletler ya da Beşparmak dağlarında M.Ö. 8.000’lere tarihlenen mağara resimleri Aydın tarihinin ne kadar eski ve önemli olduğunun göstergeleridir.

Aydın, İli Jeopolitik ve Jeostratejik konumu nedeni ile insanlık tarihi bakımından önemli yerleşme alanlarından birisi olmuştur. Bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, Antik Çağın Tralleis, Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia, Amyzon, Gerga, Harpasa, Mastaura, Myus, Orthasia, Piginda, Pygale, Acharaka, Panionion, Neapolis, Anaia, Briula, Euhippe, Leukophrys, Teichussa, Thebai, Antiokheia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişmiştir. Ayrıca Arpaz Kalesi, Cincin Kalesi, Donduran Kalesi, Güvercinada Kalesi, Körteke Kalesi, Kurşunlu Manastırı, Kadı Kalesi, Cihanoğlu Kulesi, çeşitli Cami ve Türbeler daha yakın tarihteki önemli eserlerdir. Tarihi açıdan bu kadar önemli olan bir merkezde çok çeşitli tarihi yapıların, farklı sosyal ve ekonomik özelliklerin bulunması çok doğaldır. Tüm bu sürecin sağlıklı bir şekilde incelenmesi ve toplumun aydınlatılması gerekmektedir.

Latmos, tarih boyunca birbirinden ilginç yaşam öyküleri ile doludur. Her karış toprağında binlerce yıldır insanlar yaşamışlar, medeniyetler kurmuşlar, değişik kültürler oluşturmuşlar. Latmos’a; doğaya, tarihe ve kültüre olan ilgiyi artırabilmek, yok edilmek üzere olan bu eşsiz coğrafyayı kurtarabilmek bize düşen en büyük görevdir. Çünkü Latmos ve barındırdığı değerler dünya üzerinde eşi benzeri olmayan güzelliktedir. Bu güzellikleri korumak ve olduğu gibi yaşatmak bizim torunlarımıza karşı olan asıl sorumluluğumuzdur. Latmos, insanlığın aç gözlülüğünün tehdidi altındadır, büyük şirketlerin aşırı kar hırsıyla yok olmak üzeredir. Duyarlılığı artırıp Latmos’u hep birlikte ve olanca gücümüzle korumak zorundayız.

Latmos doğal dokusuyla, endemik bitkileriyle, faunasıyla, bitki ve hayvan çeşitliliğiyle, jeolojik yapısı ve eşsiz gnays kayalarıyla farklı tarihi dokusuyla, eşsiz kaya resimleriyle, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir yerdir. Bu nedenle çeşitli devlet kurumları ve sivil toplum örgütleri bir araya geldiler. Ana amaç Latmos ve sahip olduğu değerlerin korunması. Bu uzun süreçte herkese görev düşmekte. Kimisi araştıracak, kimisi proje yazacak, kimisi bölgeyi tanıtacak, kimisi duyarlılığı artıracak vs.

Yukarıdaki ana amaç doğrultusunda toplantılar yapıldı, yürütme kurulları kuruldu, herkes elinden gelen için elini taşın altına koymayı kabul etti. AYKARYAY’ın öncülüğünde kurulan bir çalışma grubu ise Aydın’ın en önemli değerlerinden olan Latmos bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerini, bölgede yer alan kaya resimlerini sanat yolu ile dünya ölçeğinde tanıtmak, korunması gereken doğal ve tarihi değerlerimizin korunmasını sağlamak, ilimizin uluslararası düzeyde tanınmışlığını artırarak turizm açısından cazibe merkezi olmasını sağlamak, bu yolda emek veren Anneliese Peschlow’a şükranlarımızı sunmak, ilimizdeki sanatsal faaliyetlerin gelişimini sağlamak, uluslararası sanatsal faaliyetlere imza atmak için çalışıyor. Bu amaçla bir çok STK ve devlet kurumları desteğini esirgemedi. Proje olanca hızıyla devam ediyor. Tek eksik henüz geri dönüt alamadığı Büyükşehir Belediyesi. Belediyemizde bu işin içinde olursa puzzle’ın parçaları tamamlanmış olacak. Umarım en kısa zamanda kendileri de bu işin ucundan tutar ve en değerli şey olan zamanı kaybetmemiş oluruz.

Latmos dünya üzerinde eşi benzeri olmayan değerlere sahip bir alandır, lütfen sahip çıkalım. Ona “vefa” duygumuzu böyle gösterelim.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA