Almanya'nın Münih Üniversitesi profesörlerinden Andreas G. Nerlich, buz adam Ötzi'nin bir cinayete kurban gittiğini açıkladı. 1991 yılında bulunan mumya üzerinde yapılan araştırmaları tamamlayan Nerlich ve ekibi, Avusturya ve İtalya sınırındaki Alpler'de yaşayan Ötzi'nin sırtına aldığı bir darbe sonrası yaşamını yitirdiğini belirtti.

Nerlich, "Ötzi sol omzuna sivri bir taşla çok sert bir darbe almış ayrıca koltuk altında bir ok yarası tespit ettik" dedi.

BUZ ADAM ÖTZİ'NİN LANETİ

Alp Dağları"nda Ötztal bölgesinde buzulların erimesiyle tesadüfen bulunan ve "Ötzi" adı verilen 5 bin 300 yıllık mumyanın 7 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle bulunduğu yere gömülmesi de istenmişti.

Ötzi"nin çevresindeki insanları lanetlediği, kendisiyle bağlantıda olan 7 kişinin ölmesine neden oldu iddia edilmişti.

'Lanet' 1992'de Ötzi'nin vücudunu inceleyen adli tıp ekibinin şefi Dr. Rainer Henn'in ölümü ile başladı. Dr. Henn, Ötzi hakkında vereceği bir konferansa giderken, arabasıyla bir başka arabaya toslayarak can verdi.

İkinci 'kurban' Dr. Henn'i ve diğerlerini Ötzi'nin bulunduğu yere götüren ve sonradan turistler için Ötzi turları düzenlemeye başlayan dağcı Kurt Fritz olmuştur. Pek çok dağcının başına gelebildiği gibi, çığ altında kaldı.

Avusturyalı gazeteci Rainer Hoelzl üçüncü 'kurban' oldu. Ötzi'nin yerinden çıkarılışını ve sonrasındaki incelemeleri, yakın plan röportaj hakkı elde etmiş tek gazeteci sıfatıyla filme almış ve filmi bütün dünyada göstermişti. Filmin gösterime girmesinden birkaç ay sonra, bir tür beyin tümörü olduğu düşünülen gizemli bir hastalığa yakalandı ve kısa süre sonra öldü.

Dördüncü 'kurban' Ötzi'yi bulan Alman turist Helmut Simon oldu. Simon, Ötzi üzerinde hak elde edebilmek için açtığı 75 bin dolar tazminat içeren bir davayı kazanmasını kutlamak üzere, keşfini gerçekleştirdiği bölgeye dönerken, güzel havada yola çıkmış olmasına rağmen, yolda kar fırtınasına yakalandı ve Ötzi'nin ölüm yerinden 200 kilometre kadar mesafede, yüz metrelik bir uçuruma düştü.

Helmut Simon'un gömülmesinden bir saat kadar sonra, yollarını kaybetiklerinde Simon çiftini aramaya çıkan ekibin şefi olan Dieter Warnecke 45 yaşında kalp krizinden öldü.

Ötzi'nin vücudunu bakterilere ve mantarlara karşı korumak üzere bir yöntem geliştiren Innsbruck'lu profesör Friedrich Tiefenbrunner Ocak 2005'de açık kalp ameliyatı esnasında yaşamını yitirdi. Tiefenbrunner'ın bulunduğu bilimsel ekibe şeflik eden ve Ötzi konusundaki bir numaralı uzman olan arkeolog Konrad Spindler, 5 ölümden sonra artık dile getirilmeye başlanan lanet söylentilerini, 'ne yani? sırada ben mi varım? medya palavrası bunlar,' diyerek inkar etmekteydi. Nisan 2005'de evvelce mevcut bir kronik hastalığı olan ALS'den vefat etti.

Son olarak, Ekim 2005'de, Avusturalyalı Dr Tom Loy 'lanet'in son kurbanı oldu, Ötzi hakkında bir kitaba son rötuşlarını koyarken öldü. Ölü sayısı böylece 7'ye çıktı.

5 BİN 300 YILLIK CESET

Ötzi'nin 5 bin 300 yıllık cesedi, 1991'de İtalya-Avusturya sınırındaki Alpler'de bulunmuştu. Bilim adamları, Ötzi'nin mumyasının 5 binden fazla yıldır mükemmel bir biçimde korunması karşısında şaşırmıştı. Büyük olasılıkla avcı olan Ötzi'nin, öldüğü sırada 30 ile 45 yaş arasında ve yaklaşık 1.60 metre boyunda olduğu belirtilmişti.

DÜNYADAN KISA KISA...

MARADONA'DAN CHAVEZ'E DESTEK
Arjantin futbol takımının teknik direktörü, yaşayan efsane Diego Maradona, Venezuela lideri Hugo Chavez'in anayasa değişikliği kampanyasına destek verdi. Maradona, bu amaçla başkent Caracas'ta düzenlenen toplantıya Chavez ile birlikte katıldı. Diego Maradona, toplantıya Chavez taraftarları gibi kırmızı gömlek giyerek geldi; göğsünde "Chavez ile spora evet" yazıyordu. Chavez de Maradona'yı kalabalığa gururla takdim etti.

SARKOZY'NİN ESKİ EŞİNİN EVİ SOYULDU
Fransa'da hırsızlar, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eski eşi Cecilia Attias'ın evini soydu. Hırsızların, yaklaşık 500 bin avro değerinde mücevher çaldığı ortaya çıktı. Paris'in lüks semtindeki evi soyulduğunda Cecilia'nın, yeni eşi ile Dubai'de olduğu bildirildi.

HOLLANDA'DA ASKER AÇIĞI BÜYÜYOR
Hollanda hükümeti, silahlı kuvvetlerin asker açığını kapatmakta başarılı olamayınca, ebeveynleri de kapsayan yeni bir kampanya başlattı. Kampanya hakkında bilgi veren Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Jack de Vries, gençleri asker olmaya teşvik etmek için, anne baba ve yakın aile çevresinin meslek seçiminde etkisi olacağı düşüncesinden hareketle bu kesime de seslenmek istediklerini bildirdi.

ZARURİ İHTİYAÇ İÇİN PASO UYGULAMASI
Kanallar şehri Venedik'e gitmek isteyen turistler, seyahat öncesinde internetten "tuvalet pasosu" alabilecek.
Yeni başlatılacak uygulamaya göre turistler, umumi tuvaletlere her gidişlerinde 1 avro ödemek yerine günlük veya haftalık "tuvalet giriş kartı"yla bu zaruri ihtiyacı daha ucuza maledebilecek.

Hürriyet