"Generation 14plus" bölümünde yer alan ve "Haus der Kulturen der Welt" (Dünya Kültürleri Evi) adlı salonda yapılan ilk gösterimi, yönetmen Çelik'in yanı sıra oyuncular İlyas Salman ve Dilan Aksüt de izledi.

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lal Gece" filminin, aslında dünyanın yarası olan genç yaşta evliliklerle ilgili bir film olduğunu belirterek, "Ama filminin asıl konusu bu durumda olan bir erkeğin kendisini sorgulamasıyla ilgilidir. Bütün dünyayı, erkek yapısını ilgilendiren bir filmdir. Sonunda bir erkeğin sorgulamasına dönen bir filmdir" şeklinde konuştu.

Berlinale'nin yarışma bölümünde bu yıl bir Türk filminin yer almadığının hatırlatılması üzerine de Çelik, bu tür büyük festivallerin stratejileri olduğunu ve buna saygı göstermek gerektiğini belirterek, yılda 300 ila 400 arasında filmin seçildiği bu festivalde Türkiye'den 2 filmin yer almasının da çok güzel olduğunu kaydetti.

Oyuncu İlyas Salman ise, "Lal Gece" filminin Berlinale'de "Generation 14plus" kategorisinde gösterilmesini eleştirdi.

Bu konuda bir hata yapıldığına inandığını ifade eden Salman, "Jüri burada bizim Türk filmlerinin alt metnini okumakta zorlanıyor. Bizim film 'Generation' kategorisinde gösteriliyor. Bir çocuk oynuyor diye. 14 yaş üstü diye bir sınıflandırma yapmak doğru bir şey değil. İkincisi, sanatsal konularda zannediyorum bizim insanımızla Avrupa'nın sinemaya bakışı arasında çok büyük farklılıklar var. Bu farklılıkların temel nedeni toplumsal dokuya farklı bakabilmekten kaynaklanıyor. Buradaki sanatsal değerlendirmeyi çok insani bulmuyorum. Seçme konusunda hatalar yapılıyor" görüşünü belirtti.

Berlinale'de dün akşam da Emin Alper'in yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı "Tepenin Ardı" adlı filmin dünya prömiyeri yapılmıştı. Berlinale 19 Şubat'a kadar devam edecek.