Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya yazdı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'ezber bozan' açıklamalarını sürdürüyor.

Almanya'daki üçüncü ve son gününde yine çok ilgi çekecek bir değerlendirmede bulundu. Kılıçdaroğlu 'Türkiye'de laikliğin tehlikede olduğunu düşünmüyorum' dedi.

Söylenen sözler kadar, hangi bağlamda söylendiği ve konunun gelişim öyküsü de önemli, açıklamalıyım.

Kemal Bey gün boyu süren Alman muhataplarıyla görüşmelerinin arasında iki saati Alman gazetecilere ayırdı. Kaldığı, tarihi Adlon Oteli'nin lobisinde 4 ayrı gazeteye mülakat verdi. Söz konusu açıklamayı ilk olarak bir gazetecinin 'laikliğin tehdit altında olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusu üzerine yaptı.

CHP lideri, 'hayır' dedi, 'Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı var (kapatma davasını vurguluyor) ama hayır, bugün için Türkiye'de laiklik tehlikededir diyemem, böyle bir tehlike görmüyoruz.'
Bu sözler çok kritikti.

Sonra ekledi:
'(Hanefi) Avcı hakkında Savcı Keleş'in (Hamza) raporunu bekliyoruz ama o laiklikle ilgili olmayabilir.'
Çarpıcı değil mi?
Bize de öyle geldi.

Öğle yemeğini Kılıçdaroğlu ile yerken bunu bir de biz sorduk ve şunu söyledi:

'Gerçekten görmüyorum, aksini söylersem bunun altını doldurmak lazım, askıda kalır, gerekçelendiremem.'
Kemal Bey böylece bir yandan da 'hiçbir mitinginde laiklik tartışması yapmamasının' gerekçesini de ortaya koymuş oldu. Demek ki söylemlerini 'yoksulluk ve yolsuzluklar' üzerine kurmayı sürdürecek. Bence de doğru bir strateji izliyor.

Dün, Kılıçdaroğlu'nun 'cemaatlere saygılıyım, yeter ki siyasallaşmasınlar' dediğini aktarmıştım. CHP çevrelerinden ve basından çok arayan oldu. Sanırım bu sözler, meseleyi daha da açmış ve merakları gidermiştir.
Belli ki Kılıçdaroğlu partisini geniş kesimlere doğru yaymayı, muhafazakar kitleyle buluşmayı önemsiyor. Türban için 'Böyle bir sorun var, sokakta değil ama üniversitede var. Üniversitede o çocuklar okumalılar. Onlar üzerindeki her türlü baskıyı kaldırmalıyız.

Uzlaşmayla bunu çözmek istiyorum, samimi düşüncem budur' derken de ileri günlerde atacağı adımların işaretini veriyordu.