Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Amerikan PBS ve ekonomi kanalı Bloomberg televizyonunda yayınlanan “Charlie Rose Show” adlı programa konuk olurken “Atatürk"ün laiklik projesi işliyor. İşlemeyen, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, bunlar sorun. Bunun siyasi gündem yüzünden olduğunu gerçekten düşünmüyorum. Bu, ordu ve bürokrasi içindeki muhafazakar ve otoriter bazı yönetici elitlerden kaynaklanıyor. Maalesef demokrasiden korkuyorlar” dedi.

Türkiye"de gündem oluşturan konulara dair sorulan sorulara yanıt veren Pamuk, kendisine Türkiye"deki “esas çekişme”nin ne olduğunun sorulması üzerine, iki “çekişme” bulunduğunu söyledi. Pamuk, bu çekişmelerden birinin “daha fazla kültürel, dilsel, siyasal hak talep eden Kürt halkıyla, bundan korku duyan ve gerçekte bu konuyu daha liberal ve yumuşak biçimde nasıl ele alacağını bilmeyen merkezi hükümet arasındaki çekişme” olduğunu söyledi.

Sorunun, hükümetin yumuşak bir liberal bir tavır geliştirmek yerine sert bir tutum takınması olduğunu öne süren Pamuk; “Türkiye"deki sorunlardan biri bu ve (hükümet) bu konuya yumuşak biçimde nasıl yaklaşacağını bilmezse, maalesef devam edecek” ifadesini kullandı.

Pamuk, bir diğer çekişmenin ise, “laikler” ve “İslamcılar” arasındaki kavga olduğunu öne sürdü. Bu kavganın 200 yıldır sürdüğünü vurgulayan Pamuk, “Türkiye, Atatürk zamanına göre daha mı laik, yoksa daha az mı laik?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Bu sizin laiklik anlayışınıza bağlı. Bence Türkiye kesinlikle laik bir ülke. Liderlerinin 10 yıl önce kendilerini "İslamcı" olarak tanımladığı bir partinin bugün iktidarda olması da, bu resmi çok fazla değiştirmiyor.” Atatürk"ün laiklik projesinin işlediğine, ancak demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün işlemediğine değinen Orhan Pamuk, bu sorunun sebebini de ordu ve bürokrasi içindeki muhafazakâr ve otoriter yönetici elitlerin demokrasi korkusuna bağladı. Ayrıca yazar, laiklerin pek çoğunun iyi insanlar olduğunu, ancak halkın oylarına ve insan haklarına saygılı olmadıklarını öne sürdü.

Orhan Pamuk, hükümetin “Kürt meselesine ilişkin yumuşak ve liberal tavır geliştirmek yerine, sert tavır izlediğini” ileri sürerek, “(Hükümet) konuya yumuşak biçimde nasıl yaklaşacağını bilmezse, sorun maalesef devam edecek” dedi.

Pamuk, Türkiye"deki "esas çekişme"nin ne olduğunun sorulması üzerine, iki çekişme bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin “Daha fazla kültürel, dilsel, siyasal hak talep eden Kürt halkıyla, bundan korku duyan ve gerçekte bu konuyu daha liberal ve yumuşak biçimde nasıl ele alacağını bilmeyen merkezi hükümet arasındaki çekişme” olduğunu söyledi. Pamuk, ikinci mesele olan “Laik-İslamcı çekişmesi” hakkında ise şunları söyledi: “Bu, Türkiye"de son 200 yıldır devam eden bir kavga. Türkiye, Batılılaşma projesini geliştirmeye başladığında, bu sorun da başladı. Bence Türkiye kesinlikle laik bir ülke. Liderlerinin 10 yıl önce kendilerini "İslamcı" olarak tanımladığı bir partinin bugün iktidarda olması da, bu resmi çok fazla değiştirmiyor. Atatürk"ün laiklik projesi işliyor. İşlemeyen, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, bunlar sorun. Bunun siyasi gündem yüzünden olduğunu gerçekten düşünmüyorum. Bu, ordu ve bürokrasi içindeki muhafazakar ve otoriter bazı yönetici elitlerden kaynaklanıyor. Maalesef demokrasiden korkuyorlar.” PAMUK"TAN SÖZLER Orhan Pamuk kendisine sorulan “Demokrasinin din devletine dönüşeceğinden mi korkuluyor?" sorusu üzerine şu cevabı verdi: “Hayır, böyle söylüyorlar, ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bence bahane bu. Maalesef, Türk bürokrasisi ve ordudaki bazı kesimler, sahip oldukları ayrıcalıklarını kaybetmek istemiyor. Bu kesimler, AB ile müzakerelerden de memnun değiller. Çünkü ayrıcalıklarının bazılarını kaybedebilirler. Kendimi kültürel olarak onlara (laiklere) yakın hissediyorum. Daha Batılılar, ancak, kendi otoriter hallerinin, hoşgörüsüzlüklerinin, ifade özgürlüğü üzerinde durmamalarının, Türkiye"de insanların oylarına saygı göstermemelerinin sorununu yaşıyorlar. Türkiye"nin diğer bir iç sorunu, laiklerin birçoğu iyi insanlar ama demokrasiye, halkın oylarına ve insan haklarına çok saygıları yok.”