Ermenistan’ın lahmacuna sahip çıktığını belirterek Türkiye gündemine oturan Sahan Yönetim Kurul Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın ardından bir uyarı da Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök’ten geldi.
Gök, “Baklavanın başına gelen lahmacunun da başına gelmesin” dedi. Türk yemekleri arasında lahmacunun önemli bir yere sahip olduğunu belirten İlkay Gök, şunları söyledi:

“Sahan Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın işbirliğiyle lahmacunu dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenin katıldığı uluslararası ‘6th Central European Congress on Food’ adlı gıda kongresinde tanıtmak amacıyla çalışmalara başladığımızda, yurtdışındaki yemek sitelerinin çoğunda lahmacundan ‘Ermeni pizzası’ olarak bahsedildiğini gördük.

Türk siteleri dışında pek çok Amerikan yemek sitesi, bunun yanında diğer ülkelerin sitelerinin lahmacundan Ermeni pizzası olarak bahsetmesi tanıtım konusunda gerçekten ne kadar yetersiz kaldığımızı gösteriyor.”

‘ULUSLARARASI TESCİL ŞART’

“Baklavayı Yunanistan sahiplenmek istemişti, şimdi de benzer risk lahmacun için söz konusu” diyen İlkay Gök, bundan dolayı en kısa süre içinde lahmacun başta olmak üzere Türk yemeklerinin uluslararası tescil alması gerektiğini söyledi.