Fransız-Japon otomotiv ortaklığı Renault-Nissan, Rus otomobil imalatçısı Avtovaz'ın denetimini ele geçirerek üç şirket arasındaki işbirliğini artırmayı ve maliyet bakımından tasarrufta bulunmayı hedefliyor.

Anlaşmanın bir parçası olarak, Rusya'nın Togliatti bölgesindeki Lada fabrikalarında Renault ve Nissan modelleri de üretilebilecek.

Anlaşma 2014'te uygulamaya girecek. Bu konuda bir memorandum Paris'te imzalandı. Renault dört yıl önce Avtovaz'ın hisselerinin yüzde 25'ini satın almıştı. 400 milyon euro ekstra yatırım yapılan Togliatti'deki fabrikaya geçen ay yeni bir üretim bandı eklendi.

Dünyanın en büyük oto-montaj fabrikalarından biri haline gelen bu merkezde, üç marka ortaklığı yılda 1,6 milyon araç üretmeyi hedefliyor.

Küresel imparatorlukRenault ve Nissan, karşılıklı olarak birbirinin hisselerini satın almış durumda.

Renault'un Nissan'daki hissesi yüzde 43,4 iken, Nissan da Renault'un yüzde 15'ine sahip. Bir bütün olarak ele alındığında bu ittifak dünyanın dördüncü en büyük otomobil üreticisi. Her iki şirket Avtovaz'da hisse sahibi olacak; ancak hiçbirinin tek başına bir çoğunluk hissesi bulunmayacak. Fakat Renault ve Nissan'ın CEO'su Carlos Ghosn her iki şirketin de yöneticisi olduğundan, Avtovaz'da çoğunluk hissesine sahip bir bütün olarak hareket etmeleri bekleniyor.

Ghosn ayrıca, Mercedes ve Smart'ın da sahibi olan Alman sanayi grubu Daimler ile de işbirliği girişimlerinde bulundu.

BBC TÜRKÇE