TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK)"un 102. Maddesince tutuklu bulunanların serbest bırakılmasına ilişkin gelen tepkileri değerlendirirken, "Rahşan affı gibi lanse ediliyor. "Bu kadar uzun tutukluluk süresi olur mu?" diyorlar sonra kendi arzu etmediği kişiler salıverilince böyle yapıyorlar. Bu bir af değil. Tahliye olmadığını anlamak lazım" dedi.

Kuzu, TBMM Anayasa Komisyonu toplantısı öncesi gazetecilerin tutukluluk süresi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Kuzu, "Ortada bir salıverme yok" diyerek, televizyonların konu ile ilgili haber veriş biçimlerini eleştirdi. Kuzu, Yargıtay"ın 102. Madde ile ilgili verdiği kararı eleştirenlere sert tepki göstererek, "Rahşan affı gibi lanse ediliyor. "Bu kadar uzun tutukluluk süresi olur mu?" diyorlar sonra kendi arzu etmediği kişiler salıverilince böyle yapıyorlar. Bu bir af değil. Tahliye olmadığını anlamak lazım" değerlendirmesinde bulundu. Kuzu şöyle dedi:

-RAYDAN ÇIKARMAMAK LAZIM-

"Yargıtay"ın vermiş olduğu karar netice tutukluluk süresi ile ilgili verilen değişiklik ceza indirimi ve af değildir. Avrupa İnsan hakları Mahkemesi"nin bir çok kararı var. Mahkum etmiştir Türkiye"yi süre uzun diye. Siz şunu söylemezsiniz; "Şunlar içerde kalır diğerleri çıkar" diye istisna koyamazsınız. Konuyu raydan çıkarmamak lazım. AİHM 2 yıllık tutukluluk süresini uzun görüyor. Ama kendi içinde 4 yıllık davalar var. Dışarıdan yargılanacaklar bu insanlar. Yurtdışı yasakları da var bu insanların. Sanki beraat etmişler gibi böyle bir anlayış kabul edilemez."