Komutan Ri Yong-Ho'nun görevden alınmasına geçirdiği hastalığın yol açtığı açıklandı. Ancak BBC Muhabiri Lucy Williamson, gözlemcilerin bu açıklamaya şüpheyle baktıklarını söylüyor.

Ri, yönetimin halen iktidardaki Kim Jung-un'a geçişi sırasında kilit rol oynayan yetkililerden biri olarak görülüyordu. Üç yıl önce ordu komutanı olan Ri, böylece 1 milyon 200 bin mevcuduyla dünyanın en kalabalık ordularından birinin başına geçti.

Daha önce sık sık önceki Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in yanında boy gösteren 69 yaşındaki Ri, son aylarda ise Kim Jong-un'un gezi ve temaslarında yakınında görülüyordu.

Ri Yong-Ho ordu komutanı olmanın yanında, Merkezi Askeri Komisyon'un başkan yardımcısıydı. Ayrıca iktidardaki İşçi Partisi'nin de üst yönetim kademelerinde yer alıyordu.

Resmi haber ajansı KCNA söz konusu kararın pazar günü, İşçi Partisi Merkez Komitesinin görüşmeleri sırasında alındığını açıkladı. Ri'nin yerini kimin alacağına dair bilgi verilmedi.

"SİYASİ TEMİZLİK" İDDİASI

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Birleşme Bakanlığı'ndan bir sözcü, bu adımı 'çok sıradışı' diye niteledi.

Sözcü Kim Hyung-suk "Kuzey Kore'nin dün yapılan bir toplantının sonuçlarını bu kadar çabuk kamuoyuna açıklaması çok ender görülen bir durum. Gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz" dedi.

Bazı gözlemciler kararın bir siyasi temizlik harekatının işareti olabileceğini, ya da ülkenin genç lideri Kim Jong-un'un ordu üzerindeki denetimini güçlendirmek istiyor olabileceğini öne sürüyorlar.