Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Çin resmi ajansı Şinhua'nın flaş olarak duyurduğu habere göre, Kim Jong İl 69 yaşında "büyük fiziksel ve zihinsel sebeplerden'' hayatını kaybetti.

Şinhua'nın da Kuzey Kore haber ajansına dayandırarak verdiği haberde Kim'in 17 aralıkta trenle yaptığı tur sırasında yerel saat ile 08.30'da hayatını kaybettiği kaydedildi.

Kim Jong-il, 1994 yılında, babası Kim Il-sungölümünden bu yana komünist ülkenin lideriydi.2008 yılında felç geçiren Kim Jong-il bir dönem iktidardan uzak kalmıştı.

Güney Koreli üst düzey devlet görevlileri, Seul'deki Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'te acil toplantı düzenledi. Şu an gözler Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a çevrildi. Ölen liderin genç oğlu resmi halef Kim Jong-Un'un lider olup olamayacağı merak konusu oldu. 

Kim Jong İl, 1994'te ölen babası Kim İl Sung'un yerine geçtiğinde, onun gibi devlet başkanı unvanını kullanmadı ve babasını "Ebedi Başkan" ilan etti. Kendisi ise Başkomutan, Ulusal Savunma Komitesi Başkanı ve Kuzey Kore Komünist Emek Partisi Başkanı unvanlarını kullandı. 

Kuzey Kore'nin resmi basın yayın organları Kim Jong İl için, "olağanüstü yetenek ve özelliklere" sahip tanımlamalarda bulunuyordu. Devlet medyasına göre, Kim'in gittiği yerlerde çiçekler aniden açardı ve bir yaş gününde gökyüzünde gökkuşağı belirdi. 

Kim Jong Il'in 3 kadından 3 oğlu ve 1 kızı olduğu belirtiliyor.