Kuzey Kore devlet basınında yeralan haberde, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kimg Jong Un'un önemli akıl hocası olarak bilinen 69 yaşındaki Ri'nin sağlık nedenlerinden dolayı görevinden alındığı duyuruldu.

Siyasi analizciler, son görüntülerinde oldukça sağlıklı olduğu gözlenen Ri'nin görevden alınmasını, Kim'in, babası Kim Jong İl'in ölmesinin ardından yönetime kendi damgasını vurma isteğinin bir işareti olarak değerlendirdi.

Uluslararası Kriz Grubu adlı kuruluşun, Kuzey Kore analizcisi Daniel Pinkston, Ri'nin hasta olduğu yönündeki iddiayı son zamanlarda sağlığının yerinde olduğunun görülmesi nedeniyle kuşkuyla karşıladığını söyledi.

Parti içinde, Eylül 2010'da önemli terfiler alan Ri'nin, Nisan ayında hiçbir terfi alamamasının Genelkurmay Başkanı'nın geleceği hakkında spekülasyonlara yolaçtığına dikkati çeken Pinkston, ''Bunun sağlık sorunu değil, bir tasfiye olması kuvvetli bir ihtimal'' dedi.

Pinkston Kim'in bu kararla kendisine karşı çıkmak isteyen herkese, kendisine hiçbir zaman doğrudan karşı gelmemiş Ri'yi bile görevden alarak güçlü bir işaret verdiğine dikkati çekti.

Mareşal ve Genelkurmay Başkanı olan olan Ri, ''Büyük Komutan'' rütbesindeki Kim'in ardından Kuzey Kore ordusunun ikinci en üst rütbeli subayıydı.

İşçi Partisi'nde, 2010 yılında, aralarında İşçi Partisi Ana Askeri Komisyonu başkan yardımcılığı ve Politbüro daimi üyeliğinin de bulunduğu görevlere terfi ettirilen Ri, Kim, Kim'in amcası Can Song Thaek ve Kim'in babası eski Devlet Başkanı Kim Yong İl'in beyin takımındaki diğer isimlerle birlikte ülkenin en önemli siyasi şahsiyetlerinden biri konumuna gelmişti.