Özellikle altın tasarımında Türkiye’de sayılı firmalar arasında bulunan Favori Kuyumculuk, düzenlediği basın toplantısında kuyumculukta konfor anlayışını gündeme taşıdı. Favori Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, yeni dünya düzeninde altın yatırımının güvenli bir seçenek olduğu görüşünün devam ettiğini belirtti. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin içine düştüğü kriz durumu göz önüne alınırsa uzun vadede altın, sektörün yükselen yıldızı olacağını söyledi. Uzun yıllar sektörün içinde yer alan Favori Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, düzenlediği basın toplantısında altının şu anki durumu ve sektörün geldiği noktayı da kendi bakış açısıyla analiz etti, Özel, şu tespitlerde bulundu.
 
 “Dünyada güvensizlik ortamı oluşmaya başladığı zaman insanlar, firmalar, devletler eğer bazı para birimlerine, işin gidişatına güvenmemeye baslarsa herkes altına sığınıyor. Ve altını güvenli liman ilan ediyorlar. Dünyanın en büyük merkez bankaları Çin’inden tutun Hindistan’a birçok yer altın satın alıyor. Paralarını fonda, hisse senedinde değerlendirenler altına yatıyorlar. Dolaysıyla altın fiyatları da başlıyor yükselmeye. Son 4-5 yıllık istatistiklere baktığımızda altın yükselişi yüzde 400’ü geçmiş durumda. Altındaki düşüş dünyadaki güvensizlik ortamının dağılmaya başlamasıyla son bulur. Ancak şu aşamada risk devam ediyor. Şu aşamada risk devam ediyor. 2008 yılında Amerika’da finansal kriz diye başlayan kriz, şekil değiştirerek devam ediyor. Sonra ne oldu Japonya’daki depremle nükleer santral olayları oldu. Avrupa birliğinde Yunanistan ortaya cıktı, sonra İtalya, İspanya şimdi. Fransa’dan bahsediyorlar. Yani biz aynı para biriminde kalsak mı bazı ülkeleri çıkarsak mı diye düşünüyorlar. Bunlara paralel Arap İsyanları başladı. Finansal krizle başlayan bu durum herkesin dolara olan güvenini sarstı. Dolaysıyla firmalar borsalarda durmamaya başladılar, altına yöneldiler. Tabi bu durum beraberinde altın fiyatlarını yükseltti. Yükselmesi sektörü kötü etkiliyor. Herkes altın yükseldi kuyumcuların işi iş diye düşünüyor ancak böyle bir durum yok. Çünkü biz takı üreterek para kazanıyoruz. Altının çok yükseldiği durumda takı talebi düşüyor. Bir de talep kayması oluyor. Talep düşmesi satın almasını erteliyor ve baksa ucuz takılara yönlendiriyor. Bujiteri ve gümüşe gidiyor. Tabi bütün bunlar size dikkatli olmayı ifade ediyor.”
 
Bize düşen ah vah etmek değil. Böyle durumlarda, doğru stratejinin yeni gelişen ekonomik şartları çok iyi analiz etmek olduğunu söyleyen Özel, “Yara almadan bu isler olmaz. Köşemize çekilmemizin bir anlamı yok. Favori olarak bu dönemlerde kendime öngördüğüm strateji daha çok çalışarak bir yaparken iki yapmak. 9’da işe giderken 8’de gitmek. Daralan pastadan bize yetecek bir şeyler almak.”
 
GELENEKSEL KUYUMCULAR İHTİYACA CEVAP VEREMİYOR
 
"Tüm sektörlerde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de markaya yönelim artmaya başladı. Eskiden insanların sadece yüzde 2'si mücevher alırken marka soruyordu, şimdilerde ise bu oran yüzde 20'yi aştı. Artık tüketiciler bir ürün alırken çok uğraşmak istemiyor, rahat ortamlarda alışveriş yapmak istiyor. Geleneksel küçük kuyumcu dükkanlarının da bu ihtiyaca cevap veremeyeceğini ve yıllar geçtikçe sayılarının azalacağını düşünüyoruz. Mesela bir bayan tek taş pırlanta alacak ama ufacık dükkanda üzerinde paltoyu bile çıkaramıyor. Halbuki o tek taş çok pahalı bir ürün. O kadar para harcayan bir insanın çok iyi hizmet alması lazım. Biz yeni nesil mağazacılık sistemi ile kuyumculukta perakendeciliği yeniden tanımlamak istiyoruz. Sonuçta sokakta satış yapan simitçiler bile simit saraylarına taşındı. Müşterinin kral olduğu çağımızda perakende kuyumcuları da hızla kendini yenilemek zorunda. "
 
Favori olarak en çok tasarım güçlerine ve yeni perakendecilik anlayışlarına güvendiklerinin altını çizen Özel, kurdukları tasarım okulu sayesinde 50'ye yakın tasarımcı ile çalıştıklarını ve yılda 6 binin üzerinde yeni modeli piyasaya sunabildiklerini söyledi. 
 
2015 YILINDA 300 MAĞAZA
 
Eskiden 2 bin kuyumcuya ürün sattıklarını fakat bu rakamı şimdilerde binin altına indirdiklerini söyleyen Özel, "bu rakam daha da azalacak. Çünkü artık ürünlerimizi kendi mağazalarımızda satacağız. 3 sene içerisinde 107 mağaza açtık. 21 tane mağazanın da tüm hazırlıkları tamamlandı ve 2 ay sonra açılmış olacak. 2015 yılına kadar 300, 2020 sonuna kadar da 500 tane mağaza açmayı hedefliyoruz. Böylece bayilerle birlikte toplam 750 milyon dolar ve 4 bin 500 kişilik bir istihdama öncülük etmiş olacağız " dedi.
 
BİR MAĞAZA 1.5 MİLYON DOLAR
 
Mağazaların tümünü franchising yöntemi ile açtıklarını ve bu şekilde yatırımcılara yeni bir alan yarattıklarına dikkat çeken Özel, bir mağazanın açılma maliyetinin ortalama 1.5 milyon dolar olduğunu söyledi. Kendilerine en büyük talebin kuyumculardan geldiğini belirten Özel, "Biz de onlara öncelik veriyoruz. Başka sektörlerde. gelen yatırımcılara çok fazla bayilik vermeyi istemiyoruz. Çünkü altın çok farklı bir konu" dedi. Özel, şöyle devam etti:
 
"Önceliğimiz Türkiye olmakla birlikte yurtdışında da mağazalar açacağız. Şu anda Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'da mağazalarımız var. Önümüzdeki dönemde ise Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hollanda ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde büyümeyi hedefliyoruz. "