Yozgat'ın Sorgun İlçesi'ne bağlı Bahadın Kasabası, Zeynel höyüğünde define aramak için tünel kazan 3 kişi biriken metan gazından zehirlendiler. Zehirlenenlerden biri güçlükle tünelin ağzına yaklaşıp cep telefonu ile jandarmayı arayıp, ''Komutanım bizi kurtarın, ölüyoruz. Daha önce bizi yakaladığınız yerdeyiz" diyebildi.

Olay, dün gece saat 01.00 sıralarında Sorgun'a bağlı Bahadın Kasabası Zeynel höyüğünde meydana geldi. Daha önce de aynı yerde define arayan Satılmış Karahan (38), Mehmet Büyükgöz (41) ve Nimetullah Gündüz (31) jandarma ekipleri tarafından yakalanıp çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Üç kafadar, bir süre sonra yine aynı höyükte kazı yapmaya devam ettiler.


'KOMUTANIM BİZİ KURTARIN ÖLÜYORUZ'
Defineciler, Bahadın Kasabası Zeynel höyüğünde yaklaşık 7 metre derinliğinde, 15 metre uzunluğunda tünel kazarak ilerlemeye başladılar. Höyüğe yakın bir bölgeden elektrik hattı çekerek, belirli saatlerde kazıyı sürdüren 3 arkadaş metrelerce ilerlediler. Dün gece de aynı bölgeye gelen defineci 3 kişi, geceyarısından sonra kazı yaptıkları sırada içeride biriken metan gazından zehirlendiler. Durumu fark eden Mehmet Büyükgöz ve Nimetullah Gündüz tünelden çıkmak istedi. Ancak Satılmış Karahan içeride baygınlık geçirdi. Kuyunun ağzına kadar güçlükle gelebilen Nimetullah Gündüz, cep telefonuyla Sorgun Jandarma Karakolu'nda nöbetçi komutanı arayıp, ''Komutanım bizi kurtarın, ölüyoruz. Daha önce bizi yakaladığınız yerdeyiz" diyebildi.

İhbar üzerine olay yerine ambulans, kepçe ve sivil savunma ekipleri intikal etti. Tünel içerisinde kalan Satılmış Karahan'ı Bahadın Belediyesinde çalışan amsulans şoförü Arslan Özcan çıkardı.


Özcan olayı şöyle anlattı.


''Evde oturduğum sırada karakoldan komutan aradı. 'Ambulansı al gel, zehirlenme var' dedi. Ben de ambulansı alarak olay yerine geldim. 3 kişiden 2'sinin çıkarıldığını, bir kişinin ise halen içeride olduğunu söylediler. Tünelden çıkarmak için kimse talip olmayınca ben girdim. Gaz maskesiyle tünele girdiğimde müthiş bir gaz kokusu vardı. İçerideki arkadaş baygın bir vaziyetteydi. Dili boğazına kçmıştı. Dilini düzelterek nefes almasını sağladım. Daha sonra ipe bağlayarak dışardaki arkadaşların yardımıyla tünelden çıkardık" dedi.

Bahadın Belediyesine ait kepçe tarafından açılan tünel kapatıldı. Tünelden çıkartılan defineciler ise 112 Acil ambulansı ile Sorgun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından durumu ağır olan Satılmış Karahan, ambulansla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başaltıldı.

DHA