Aydın merkez Cumhuriyet Mahallesi Kozdibi Meydanı"nda düzenlenen açılışa Vali Vekili Celal Ulusoy, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, ASTO Yürütme Kurulu Başkanı Veli Tiryaki, Türkiye Kuva-yı Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şube Başkanı Mustafa Yormaz, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, davetli ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, 2009 yılında Kuvâ-yı Milliye ve Milli Mücadelenin örgütlenişinin 90"ıncı yılının anlam ve önemini vurgulayacak şekilde kutlanılması kapsamında Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kaymakamlıklar ve Belediyeler tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğunu belirtti. Etkinlikler kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerinin altını çizen Aktakka, “Kuva-yı Milliye'nin Aydın'a giriş tarihi aslında 29-30 Haziran 1919'dur. Bizde "Tarihini bilmeyen milletlerin sınırlarını başkaları çizer, kültürüne sahip olmayan bir toplum yok olur" sözünden hareketle bu etkinlikler kapsamında halkımıza anlayabilecekleri bir dilde Kurtuluş Savaşı kahramanlarını ve efelik kültürünü tanımalarını sağladık. Belediyemizle birlikte Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı"nda gerekli düzenlemeleri yaparak isimli isimsiz tüm kahramanlarımıza olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalıştık” dedi.
16 Haziran 1919 Malgaç Baskını"yla başlayan Milli Mücadele ateşinin ilk kıvılcımının 29 Haziran 1919 Cuma günü Kozdibi Meydanı"nda yakıldığına işaret eden Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, “Milli Mücadelenin başlatan bu topraklarda, sadece inancına güvenen kadın-erkek, yaşlı-genç herkes topsuz, tüfeksiz düşmana direnmiş, özgürlüğünden ve namusundan ödün vermemiş, dünyada emsali görülmemiş bir destan yazmıştır. İşte bugün bu destanın yazıldığı bu meydanda buluştuk. Bu meydan bundan sonra Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı olarak anılacak, Dünya durdukça eşsiz tarihimizin bir simgesi olarak yaşayacaktır. Mustafa Kemal gibi büyük bir asker ve dehayı yetiştiren Türk Ulusu Yörük Ali Efeler, Demirci Mehmet Efeler, Mestan Efeler Çete Ayşeler de yetiştirmiştir ve yetiştirmeye devam edecektir.Bugün bu topraklarda özgür, hür ve mutlu yaşıyorsak, bunu 90 yıl önce kurtuluş, bağımsızlık ve toprak için canını veren gazilerimize ve şehitlik mertebesine ulaşmış binlerce isimsiz kahraman ve yiğit insanlarımıza borçluyuz. Nevzat Biçer Parkı içinde hazırlıklarına başladığımız Kuva-yı Milliye Müzesi için herkesi veri toplamaya davet ediyorum. Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanının Aydın"a hayırlı olmasını diliyor, kahramanlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.
Kuva-yı Milliye"nin doğuşunu gerektiren günün şartlarının genç nesillere ey iyi şekilde anlatılması gerektiğine dikkat çeken Vali Vekili Celal Ulusoy ise, bu hareketi ve bu hareketin önderlerinin tanıması ve iyi anlamasının önemine vurgu yaptı. Kuva"yı Milliye"nin Osmanlı İmparatorluğu"nun çöküş döneminde, milletin başında kara bulutlar dolaştığı bir dönemde ortaya çıktığının altını çizen Ulusoy, şunları söyledi: “Kuva-yı Milliye hareketi Anadolu"nun işgal edildiği ve 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile Osmanlı İmparatorluğu"na çok ağır şartların dayatıldığı bir dönemde ortaya çıktı. Bu hareket, halkın bağımsızlığının öneminin idrak etmesini sağladı. Dolayısıyla Trabzonlular, 19 Mayıs 1919"da Samsun"a çıkan Mustafa Kemal"in "Ya istiklal, ya ölüm" mesajını çok iyi anlamışlar ve bağımsızlık mücadelesine gereken desteği vermişlerdir. Bu nedenle genel tarihin yanında yakın tarihimizin de gençlere mutlak öğretilmesi gerekiyor. Genç nesiller; her karış toprağı şehit kanları ile sulanan bu ülke topraklarının çok zor şartlarda vatan toprağı haline geldiği iyi bilmeli. Geçmişini unutan milletler, geleceğine yön veremez. Milli Mücadele"nin başlamasının üzerinden 90 yıl geçti. Bugün o baskına katılan veya gösterilen kahramanlığa şahit olan büyüklerimiz ne yazık ki aramızda değiller. Geçmişi genç nesillerimize anlatmakta güçlük çekiyoruz. Bugün bu cennet vatanımızda yaşıyorsak, bunu başta kahraman atalarımıza ve efelerimize borçluyuz”
Yapılan konuşmaların ardından Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı"nın açılışı Vali Vekili Ulusoy, Başkan Çerçioğlu ve protokol üyeleri tarafından yapıldı.