Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın "TOBB"a bağlı her işyeri 1 kişiyi işe alsın” önerisiyle ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, kendisinin de katıldığı Ankara"daki TOBB toplantısında bu konunun gündeme geldiğini hatırlattı. Önerinin tamamen ret edilmemekle birlikle üyeler tarafından kabulde görmediğini savunan Dokuzlu, “Bu konu 3 ayrı görüş ortaya atıldı. Ama genel olarak bu görüş kabul görmedi. Çünkü TOBB üyesi işyerlerinin yaklaşık yüzde 70-80"inde en fazla 1 veya 2 kişi çalışıyor. Bu işyerlerinin 1 kişiyi daha işe alması girdi maliyetlerini yüzde 50 artırır. 200, 500 veya bin işçi çalıştıran işyerleri bünyelerine 1 işçi daha alsalar bu orada beklide belli bile olmaz ama küçük işyerleri için bu kolay bir şey değil” diye konuştu.

“PİYASALAR CANLANMALI”
İşsizlik soruna kalıcı çözğm bulunabilmesi için öncelikle piyasaların canlanması gerektiğine işaret eden Dokuzlu, “Piyasalarda hareketlilik başlarsa piyasada işçiye olan talep de artar. Bunun için piyasayı canlandırarak ve hareketliliğe neden olacak önemleler alınmalı. Bizimde talebimiz bu yöndeki tedbirlerin acilen alınmasıdır. Zaten işsizlik sadece Türkiye"nin değil tüm dünyanın ortak sorunudur. Ucuz işgücü potansiyelinin doğuya doğru kaymasının ardından başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde işsizlik sorunu ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

“SİYASİ İSTİKRAR SAĞLANMALI”
Türkiye"de siyesi istikrarın sağlandığı dönemlerde işsizlik oranında azaldığına işaret eden Dokuzlu, işsizliği tetikleyen ana unsurun siyasi tartışmalar olduğunu öne sürdü. Türkiye"de siyasi istikrarın olduğu 2002-2007 yılları arasında özel sektörün yaklaşık 3 milyon kişiyi istihdam ettiğinin altını çizen Dokuzlu, şunları söyledi: “Buda demek oluyor ki ekonomik istikrar için siyasi istikrar gerekiyor. 2007 yılından sonra ülkede yaşanan siyasi tartışmalar nedeniyle ekonomik veriler ve işsizlik rakamları bu noktaya geldi. Ekonomimizin düzgün olabilmesi için siyasi istikrar olmalı ve siyasi kutuplaşmalara izin verilmemeli. Bu nedenle ekonomi her zaman siyasetin önünde tutulmalı. Bizim devlet büyüklerimizden beklentimiz siyasi tartışmalara ve kutuplaşmalara asla izin vermemeleridir. Siyasi istikrar sağlanırsa, işsizlik sorunu kendiliğinden çözülür”