Ya Tahammül Ya Sefer, Mavi Kuş, Tufandan Önce, Kapıları Açmak isimli hikaye kitapları ile nitelikli okurun vazgeçilmezi haline gelen Mustafa Kutlu, her Eylül'de bir uzun hikaye yayınlamasını heyecanla bekleyen okurlarına bir sürpriz yaptı. Mustafa Kutlu'nun yeni hikaye kitabı "Hayat Güzeldir" geçtiğimiz günlerde, yaz başında yayınlandı. Dergah Yayınları arasından çıkan, kısa ve birbirinden bağımsız 21 hikayelerden oluşan kitap, bir yaz öğleden sonrasında kapıyı çalan dostla, içten bir muhabbet gibi.
 
ŞARAMPOL VE ŞÜKÜR
 
Sokağın içinden küçük kesitleri alıp büyük hikayelere dönüştürüyor Kutlu. Kitaptaki hikeyelerin her biri sadelik- derinlik - şeffalık üçgeninde dururuyor. Karga, Profesyonel, Simitçi, Kötü Bülbül, Karpuz hikayeleri bu minvalde önde duranlar. Kitapta pastoral öğeler oldukça yoğun. Nöbetçi Aşık'ta, bir balarısının karargaha girişi var ki mutlaka okunmalı...
 
Ama Hayat Güzeldir en çok sinematografik öğeleriyle dikkat çekiyor. Kitaptan bir örneklebu iddiamızı destekleyelim. Şarampolde, yuvarlanmış bir arabanın içindeki kahramanımızın gözlerini açtığında neler düşündüğünü şöyle anlatıyor Kutlu: "Kendini topladı. Evet bir kaza atlatmıştı ama çok şükür ucuz atlatmıştı. Bu moral ile gelinciğin kadife yapraklarına dokundu "N'aber güzelim" diye şakalaştı onunla. Sonra papatyaları, öteki kır çiçeklerini fark etti. Arıları, kelebekleri gördü. Toprağa daha bir dikkatle baktı. Karıncalar, adını bilmediği böcekler bir o yana, bir bu yana gidip geliyor." Ve sonrası... Bir erik ağacı gören ve bir kuşun ötüşünü dinleyen kazazede, dara düşüp de gördükleri karşısında sadece şükredebilir! Bu parçayı kitaba adını veren hikayeden... Bu hikaye ile birlikte Çiçek Tefsiri isimli hikaye de şükrü ve nefes almanın değerini çoktan unutan modern insana, naif bir dille ciddi hatırlatmalarda bulunuyor.
 
Hikayeleri ile sadece Türkiye'de değil, yakın coğrafyada da ilgiyle takip edilen Kutlu'nun kısa, etkili ve yeni hikayeleri hemen bu yaz dikkatle okunmayı hakediyor. (yenişafak)