Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından Direcik Köyü"nde yapılan araştırmada, bir yaban kuşu olan “gri balıkçılların” yuvalarını doğal yaşam alanlarında değil, bu köyün içindeki ağaçlarda yaptıkları ortaya çıktı.
Yenipazar"da bulunan 550 kişilik nüfusu ile küçük bir köy olan Direcik, Yenipazar'a 7, Nazilli'ye 18 kilometre uzaklıkta. Arazilerinin çoğunluğu Büyük Menderes ve Akçay havzasında bulunan Direcik köyü, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. 1995 yılında köylülere ait tarlaların tesfiye nedeniyle birleştirilmesiyle birlikte, tarlaların arasındaki kanal kenarlarında bulunan karaağaçlar, tesfiye çalışmalarını yapan kurumun çalışmaları sırasında, buradaki doğal yaşam alanları düşünülmeden tamamen yok edilmişti. Büyük Menderes Nehri"nin kenarında bulunan bu karaağaçlarda, gri balıkçıl kuşlarının yuvaları bulunmaktaymış. Ağaçlar sökülünce, dolayısıyla yuvalarda yok olmuş. Yuvalarının bozulduğunu gören kuşlar, 2 kilometre yakınında bulunan Direcik köyünün içindeki 3 adet fıstık çamının üzerine yuva yapmış. Her yıl gri balıkçılların nüfuslarında artış olduğundan, 3 ağaçtaki yuva sayısı 50"ye çıkmış. Ağaçlarda yuva yapacak yer kalmayınca, kuşlar yakındaki ceviz ağacına 30 yuva daha yaptı.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Derneğimizin yaptığı incelemelerde buradaki kuş nüfusunun bu şekilde artması halinde, köyün gribalıkçıllar açısından kuş cenneti olacağını göstermektedir.Yaban kuşlarından olan gribalıkçıllar, ilk kez bir yerleşim alanın içine yuva yapmaktadır. Yuvaları insan kaynaklı olarak bozulan gribalıkçıllar, Direcik köylülerinin duyarlı davranışlarıyla köy içinde barışık bir şekilde yaşamalarına devam ettiklerini gözlemledik. Bir Karya yerleşmesi olan Orthosia, Yörük Ali Efe Müzesi ve Türkiye çapında ün salmış pidesiyle Yenipazar İlçesi"nin yanıbaşında yer alan Direcik Köyü"ndeki gribalıkçıllar ve leylekler, ekoturizm açısından da bölgeye zenginlik getireceğine inanıyoruz. Koruma – kullanma dengesi gözeterek yapılan bu tür etkinliklerin, sosyal ve ekonomik anlamda Direcik Köyü"nün gelişmesine yardımcı olacağını, köy halkının gribalıkçılları ve leylekleri daha korumacı bir şekilde yaklaşacaklarını ve onların burada var olmasına neden olan beslenme alanlarını koruyacaklarını düşünüyoruz. Direcik Köyü muhtarlığı ile, gribalıkçıllar ve leyleklerle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Gri balıkçılların her yıl Ocak ayının 8"nde ve gece geldiklerini, üremelerini yaptıktan sonra da, Ağustos ayında köyü terkettiklerini söyleyen Direcik Köyü Muhtarı Emin Yiğit ise, “Köy muhtarlığına ait bahçeli bir kahveyi, kuşların kuluçkaya yattığı tarihlerde gri balıkçıllar rahatsız olmaması için kapalı tuttuklarını, gri balıkçılları çok sevdiklerini, kuşların da köyü çok sevdiğini, hep birlikte dostane bir şekilde yaşadıklarını “ dedi. Bütün köy halkının gri balıkçılları çok sevdiğini ve onlara saka kuşları dediklerini kaydeden Muhtar Yiğit,” Köyde ayrıca 30"a yakın leylek yuvası bulunuyor. Elektrik tellerine çarpma neticesinde bir çok leylek telef oluyor. EKODOSD"un leyleklerle ilgili çalışmalarını duyuyoruz. Köyümüzdeki leyleklerle ilgili burada da bir çalışma yaparlarsa, leyleklerin geleceği açısından olumlu olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.