Gerilimin sürdüğü CHP"de Ecevit yeniden umut oldu. Eski genel başkanları için ilk kez yapılan anmada Kılıçdaroğlu ile Sav günler sonra ilk kez tokalaştı.

Kılıçdaroğlu, “Ecevit umudun adıydı. Şimdi biz umutları yeniden yeşerteceğiz” dedi

CHP Genel Merkezi"nde Bülent Ecevit için ilk kez anma töreni düzenlendi. Rahşan Ecevit"in de katıldığı tören için CHP Genel Merkezi"ne Bülent Ecevit"in dev bir posteri asıldı. Kılıçdaroğlu, törenin yapıldığı salona “Halkın umudu Kılıçdaroğlu”, “Devrimci Kemal” sloganları ve alkışlar eşliğinde girdi. Kalabalık ve basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle salonda kendine ayrılan bölüme güçlükle ilerleyen Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve protokol sırasında oturan diğer davetlilerle tokalaştıktan sonra yerine geçti.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına salondakilere “Saygıdeğer hanımefendi, CHP"nin üst düzey yöneticileri, yoldaşlarım, partililer” diye seslenerek başladı. Kılıçdaroğlu, sık sık Ecevit"ten alıntılar yaptığı konuşmasında partisinde yaşanan gerginliğe ilişkin mesajlar da verdi:

Buyruk mu, hukuk mu?

Kılıçdaroğlu, Ecevit"in 1972 yılında genel başkan adayı olduğu CHP kurultayındaki konuşmasından bir bölüm okudu. Kılıçdaroğlu, “Aslında sorun CHP"yi eski yörüngesine veya yeni yörüngesine oturtma sorunun da ötesindedir. Hatta sorun "ya ben ya Bülent" sorunun da ötesindedir. Tekrar söylüyorum, asıl öncelikle ölçülmesi gereken şudur, CHP"de buyruk mu işleyecek hukuk mu işleyecektir. Buna karar vereceğiz. Daha açık söylüyorum vereceğimiz karar şudur, demokratik bir partinin kanunlara saygılı özgür üyeleri mi olacağız, kapı kulları mı olacağız? Karar sizin” diyen Ecevit"in bu kararlılıkla Türk siyaset yaşamına damgasını vurduğunu söyledi. CHP lideri, Ecevit"in özelliklerini şöyle sıraladı:

Örgütlü toplum için çaba harcadı.
Emekten yana bir tavır sergiledi.
Özgür toplum, özgür insandan yanaydı, bunun için de ekonomik özgürlüğün gerekliliğine inanıyordu.
Ozan ruhlu, halkçı ve devrimci.
Demokrasiden yanaydı. 12 Eylül"de CHP"nin darbecilere bakan verilmesine kızdı istifa etti.

Ecevit"in son kez başbakanlık yaptığı dönemdeki ekonomik kararlarının bugün ha önem taşıdığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Eğer bugün ülkemizin ekonomisi uluslararası krizlerden çok fazla etkilenmiyorsa onun altındaki imza Bülent Ecevit"e aittir” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasını Ecevit ile ilgili bir anısını anlatarak tamamladı. Ecevit"i ilk kez 1960"lı yıllarda CHP Genel Merkezi"nde İsmet İnönü ile gördüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, “Ecevit umudun adıydı. Şimdi biz umutları yeniden yeşerteceğiz.. Anıları aklımda, düşünceleri aklımda, hedefleri aklımda, hedefleri aklımızda. O hedefleri gerçekleştirmek için yolumuzu sürdürüyoruz. Yolumuz açık olsun” diye konuştu.


Gerilime Ecevit molası

CHP"deki gerginliğe Bülent Ecevit molası verildi. Rahşan Ecevit"in iki yanına oturan Kılıçdaroğlu ile Sav, günler sonra ilk kez tokalaştı. Sav"ın Kılıçdaroğlu gelince ayağa kalkıp ceketini iliklemesi dikkat çekti. Rahşan Ecevit ise “Kılıçdaroğlu"na desteğiniz sürüyor mu” sorusunu “Bülent Ecevit"in çizgisinde devam ettiği sürece desteklerim. O çizgide devam ediyor mu daha bilmiyorum” diye yanıtladı. CHP"de yaşanan tabloyu değerlendiren Ecevit, “Bir partinin iç işlerine karışmak istemem. Bir parti iç sorunlarını halletmeden dış sorunlara ağırlığını koyamaz. Seçimler öncesinde sorunları gidermeli” dedi.
Önder Sav kahkahası

Kılıçdaroğlu ile girdiği restleşmenin ardından partideki tartışılmaz koltuğunu kaybeden Önder Sav, Bülent Ecevit için yapılan anmada hayli neşeliydi. Rahşan Ecevit"in soluna oturan Sav, kendisine destek veren partililerle keyifli bir sohbete girişti. Bir ara Önder Sav"ın kahkaha atması dikkat çekti.

Kurultay şu an için sözkonusu değil

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezine gitmek üzere evinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Seçimli kurultayın düşünülüp düşünülmediğinin” sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Örgütümüz isterse seçimli kurultay olur. Ancak böyle bir şey şu an için söz konusu değil” diye konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, yürürlükte bulunan tüzük uyarınca görevlendirilen yeni MYK dün üçüncü kez toplandı. Kılıçdaroğlu başkanlığında saat 10.30"da toplanan ve yaklaşık iki saat süren MYK"da, yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi. Toplantı sonrasında bir açıklama yapılmadı.