Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Başkanlığında toplanan meclis, ilçedeki jeotermal kaynakların konutlarda ve turizm tesislerinde kullanımının önünü açan kararı onayladı.

Büyükşehir Belediye Meclisi kararına göre Kuşadası'nda bulunan jeotermal kaynaklar, yap işlet devret modeli kullanılarak özel sektör aracılığı işletmeye açılacak.

Türkiye'de turizmin başladığı ilçe olan Kuşadası, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun başkanlığında toplanan meclisten çıkan kararla, yeni bir kalkınma fırsatı yakaladı. Meclis'in mart ayı ikinci oturumunda ilçedeki jeotermal kaynakların turizm tesislerinde ve konutlarda hem ısınma, hem de termal turizm alanında kullanımının sağlanması için Yap İşlet Devret Modeliyle yaptırılması kararı alındı.  Başkan Özlem Çerçioğlu, kararla birlikte yasal sürecin başladığını,  meclis kararı sonrasında Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bir ön fizibilite raporu hazırlayarak Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetki almak için Kalkınma Bakanlığı'na başvuru yapılacağını söyledi.

Jeotermalin kullanıma açılması ile birlikte Kuşadası'nda konutlar diğer enerji kaynaklarının üçte biri oranında bir maliyetle ısınma olanağı bulacak. Termal ısıtmanın turistik tesislerde kullanımı ise ilçede turizmin 12 aya yayılmasına olanak sağlayacak. Termal kaynaklardan elde edilecek suyun kür merkezleri aracılığı ile kullanımı ile de ilçede termal turizmin de önü açılacak.

Kuşadası'nda büyük heyecan yaratan kararla halkın kullanımına sunulacak  doğal enerjinin seracılıkta da kullanılacağı, bu yolla ilçede tarımsal kalkınmanın da önünün açılacağı ifade edildi.

Yap İşlet Devret Modeli'ne göre sürecin tamamlanmasından sonra yapılacak ihaleye bölgede jeotermal işletme ruhsatı bulunan şirketler davet edilecek. İhaleyi alan şirket, 49 yılın sonunda işletmeyi Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne devredecek. İhale ile Güzelçamlı ve Davutlar Bölgesi'nden başlamak üzere ilçede toplam 64 bin konut ısınma olanağı bulacak. Bölgede bulunan 160 otel de termal suyu hem ısınma, hem de kür merkezi olarak değerlendirme olanağı bulacak.

Bununla birlikte ısınma sorunu yüzünden yılın neredeyse 10 ayı atıl durumda bulunan onbinlerce ikinci konut da turizm amaçlı değerlendirilme olanağına kavuşacak.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA