Kuşadası İlçesi'ndeki Karova Sahili'nde caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası yavrularının yumurtalardan çıkmasına az bir zaman kala, çevreciler, resmi kurumlar ve vatandaşlar seferber olurken, bir dizi önlem alındı.

Geçen Haziran ayında ilk defa Kuşadası sahiline yumurtalarını bırakan deniz kaplumbağalarının yavrularının çıkmasına kısa süre kala heyecan doruğa çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası Kaymakamlığı, Ekosistemi ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği (EKODOSD) ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtama ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yuvaların ve doğacak yavruların korunması için seferber oldu. Elektrik dağıtım şirketi AYDEM, deniz kaplumbağalarının Karova Sahili'ndeki ışıklardan rahatsız olmaması için kıstı. Özel Bulut Güvenlik Şirketi ile sahilin yakınındaki site ve Mersin Otel yetkililerinin katkılarıyla sabah kadar nöbet tutularak, yuvalar korunmaya başladı.

Daha önce sık sık yuvaları inceleyen DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Kuşadası'na gelerek, son kontrolleri yaptı. EKODOSD Müdürü Prof. Dr. Kaska, çevredeki site sakinlerini de doğacak yavruların güvenliği için çevredeki site sakinlerini bilgilendirip, uyarılarda bulundu. Yuvaya bırakılan yumurtalardan iki ay içinde çıkıp, denizle buluşan yavruların, 25-30 yıl sonra aynı yere döndüğünü belirten Prof. Dr. Kaska, "Deniz kaplumbağalarının cinsiyet kromozomları yoktur. Yavruların cinsiyeti kuluçka süresindeki sıcaklığa göre değişir. 32 santigrat dereceye kadar yavrular dişi, 26 santigrat derece kadar ise erkek oluyor. Kumun sıcaklığı, nemi, tane büyüklüğü ve rengi gibi etmenlere göre bu değişebilmekte. Kuşadası kumu beyaz renkli olması nedeniyle daha çok ışık çekmesinden dolayı, Dalyan kumsalına göre daha sıcak olması beklenebilir. Ancak daha kuzeyde oluşu nedeniyle daha serin bir iklime sahip" dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Karaova Sahili'ne deniz kaplumbağalarının bıraktığı 81 yumurtadan yavruların çıkması için tüm önlemlerin alındığını ve hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Sürücü, "iribaş" cinsi deniz kaplumbağaları, Akdeniz sahillerinde ve güney Ege'de yuva yaptıklarının bilindiğini belirterek, "Kuzeyde yumurtladığı en son nokta olan Dalyan'dan yukarıda yuva yaptığı bugüne kadar pek görülmemiştir. İlk kez gerçekleşen ve somut olarak yumurtaları tespit edilen yuvadan çıkacak caretta caretta yavrularını, tüm Kuşadası halkı merakla beklemekte. Hem carettaların ilk kez Kuşadası'nda yuva yapması hem de vatandaşların ilgili ve duyarlı olması bizleri çok sevindirdi" dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png